ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΈΚΘΕΣΗ ΒΑΡΛΑΜΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Από την υφυπουργό Εσωτερικών Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Τη μόνιμη έκθεση της Συλλογής του Ευθύμιου Βαρλάμη που εξασφάλισε ο Δήμος Αριστοτέλη και σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού Χαλκιδικής, εγκαινίασε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας–Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Το Άγιον Όρος για όλους», μια συλλογή παγκόσμιας ακτινοβολίας και διεθνούς φήμης, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αυστρίας Alexander Van der Bellen.

Η κ. Χατζηγεωργίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση σημείωσε ότι «η συνεργασία του δήμου Αριστοτέλη με το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας και το Πειραματικό Εργαστήρι της Βεργίνας αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία που ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποδίδοντας της ταυτόχρονα και ένα διαφορετικό, πνευματικό θα λέγαμε, περιεχόμενο.

«Παράλληλα η επιδίωξη διατήρησης της έκθεσης σε μόνιμη βάση, ενισχύει την επισκεψιμότητα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας–Θράκης), συμπληρώνοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) στέκεται πάντα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση δίπλα σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας και την οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών, προσφέροντας κάθε δυνατό μέσο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ήδη σχεδιάζουμε την ενεργοποίηση ενός προγράμματος που θα αφορά την υποστήριξη δράσεων στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ποιοτικών Προϊόντων».

“Είμαστε περήφανοι γιατί συμβάλλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην επίτευξη του μεγάλου στόχου, αυτού της προβολής και προώθησης της αγιορείτικης κληρονομιάς, κάτι που κατά την άποψή μας στο μέλλον θα φέρει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή, στοχεύουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για περαιτέρω αξιοποίηση της πανέμορφης αυτής έκθεσης ζωγραφικής που αλλάζει τα δεδομένα της ανάπτυξης στην προ του Άθω περιοχή. Ευχαριστίες στην κ. Βαρλάμη για την παραχώρηση των υπέροχων έργων τέχνης και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος.

“Μία ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς που δουλέψαμε για αυτό το σπουδαίο γεγονός για τον τόπο μας. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι κουράστηκαν για αυτό το άρτιο αποτέλεσμα, που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να ταξιδέψουν, μέσα από την τέχνη, στους δρόμους της μοναστικής κοινωνίας”, σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Αργύρης Τσακνής.

Η φημισμένη Συλλογή, που στην παγκόσμια περιοδεία της είχε μέχρι σήμερα περισσότερους από 250.000 επισκέπτες, θα δίνει τη δυνατότητα πλέον σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, να ζήσουν τη μυσταγωγία της Αθωνικής Πολιτείας.

Το έργο του αείμνηστου Έλληνα δημιουργού περιέχει πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με τη μουσική, το φως και την αρχιτεκτονική θα προσφέρουν στους επισκέπτες ένα μοναδικό βίωμα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο παιδαγωγικό πρόγραμμα της έκθεσης και ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής.

Η πολύμορφη έκθεση του Ευθύμιου Βαρλάμη δείχνει, ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην πνευματική, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας εναλλακτικές τουριστικές προοπτικές.

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr, του Χρήστου Πέτρου, 14/4/2019]