ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις μελέτες των έργων

Στην υπογραφή των συμβάσεων για τη σύνταξη δύο μελετών ωρίμανσης προκειμένου να υλοποιηθούν συνολικά επτά μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε η Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών. Μέσω των συγκεκριμένων έργων επιτυγχάνεται η κομποστοποίηση του οργανικού υλικού για την παραγωγή υψηλής ποιότητας υλικού κοµπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα ή χώμα καλλιέργειας μετά την ανάμιξη του με κηπευτικό χώμα.

Στόχος της προσπάθειας είναι η μείωση του συνολικού όγκου των προς διαχείριση αποβλήτων, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν από αυτήν.

Η πρώτη μελέτη αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ενώ η δεύτερη τους νομούς Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής. Στον τελευταίο αναμένεται να μελετηθούν και να κατασκευαστούν δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, εκεί θα οδηγούνται τα βιοαπόβλητα, τα οποία διακρίνονται σε απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων και θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που παράγουν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναλυτικά οι μελέτες των έργων

Α. «ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ» η κατασκευή τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), δύο (2) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και μία (1) στην Π.Ε. Πιερίας. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:

  • μια (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την εξυπηρέτηση των:Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
  • μια (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση:Δήμος Βόλβης, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Παύλου Μελά, Δε Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου
  • μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πιερίας

Β. «ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ, Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» η κατασκευή τεσσάρων (4) Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), μία (1) στην Π.Ε. Κιλκίς, μία (1) στην Π.Ε. Πέλλας και δύο (2) στην Π.Ε. Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:

  • μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Κιλκίς,
  • μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πέλλας
  • μια (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Δυτική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση: Δήμος Κασσάνδρας, Δήμος Νέας Προποντίδας, ΔΕ Ανθεμούντα, ΔΕ Ζερβοχωρίων και 30% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου
  • μια (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Ανατολική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση:Δήμος Σιθωνίας, Δήμος Αριστοτέλη, ΔΕ Ορμυλίας, 70% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου και Άγιο Όρος (Εφόσον εφαρμοστεί ΔσΠ ΒΑ)

Ο κ. Γεράνης ανέφερε ότι οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και τα έργα θα δημοπρατηθούν ως τις αρχές του 2020. Ωστόσο διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόνοια από τον ΦοΔΣΑ για τη μεταβατική περίοδο. “Θα βγει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών αφού προμηθευτούν όλοι οι δήμοι τους καφέ κάδους. Σύντομα θα υπάρχει προμήθεια καφέ κάδων και μηχανολογικού εξοπλισμού και κλαδοτεμαχιστές και συγχρόνως βγαίνει ο διαγωνισμός ούτως ώστε όταν θα φέρει έστω και ένα κιλό οργανικό ο κάθε δήμος ο φορέας να το διαχειριστεί” πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.

“Στους δήμους μας ο μόνος κύκλος που μπορεί να κλείσει αυτομάτως είναι από τη διαχείριση των οργανικών. Διαχειρίζεται ο κάθε δήμος τα οργανικά του και επιστρέφει στους πολίτες το κόμποστ. Για επιτευχθούν όλα αυτά πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμμαχία των συμπολιτών μας ώστε να έχει αποτέλεσμα η διαλογή στην πηγή” πρόσθεσε.

Διευκρίνισε άλλωστε ότι αρκετές μονάδες από αυτές θα γίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ σημείωσε πως οι μελέτες μπορεί να δείξουν πως μπορούν να γίνουν και σε χώρους όπου βρίσκονται μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr, 16/4/2019]