«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΟ ΙΓΜΕ

Σχετικά με την κατάργηση του ΙΓΜΕ και την ίδρυση του ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, κ. Χάρη Σμυρνιώτη, οι νέες ρυθμίσεις κατάργησης του Ινστιτούτου αποτελούν την ίδια καταστροφική επιλογή με την ίδρυση, προ εξαετίας του ΕΚΒΑΑ (το οποίο είχε απορροφήσει το ΙΓΜΕ) σε ότι αφορά την έρευνα του ορυκτού πλούτου της χώρας και το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με την κατάργηση του ΙΓΜΕ και ίδρυση του ΕΑΓΜΕ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο μετατρέπεται σε δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα».  Η λειτουργία του νέου φορέα, καταγγέλλει ο κ. Σμυρνιώτης, γίνεται με μια νομική ακροβασία τόσο σε ότι αφορά το προσωπικό όσο και σχετικά με την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ, που λόγω οικονομικών λειτουργικών δυσκολιών του ΕΛΚΕ (Ειδικού Λογαριασμού) παγώνουν.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, αλλά και πολλές άλλες διατάξεις που αφορούν ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr, της Μάχης Τράτσα, 4/3/2019]