Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ELDORADO GOLD ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με ένταση της πίεσης υποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τους εκπροσώπους της καναδικής εταιρείας Eldorado, ιδιοκτήτριας της επένδυσης στη Χαλκιδική, οι οποίοι αναμένονται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με την οποία ζητούν απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την παραχώρηση προσωρινής άδειας για το φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακα, για το οποίο διαπιστώνουν ότι στη συγκεκριμένη άδεια «δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι», οι οποίοι είχαν εγκριθεί από το 2011.

Στην ερώτηση η εταιρεία κατηγορείται ότι «μονομερώς και αυθαίρετα προχώρησε σε τροποποιήσεις στο έργο», όμως οι βουλευτές δέχονται ότι η σχετική γεωτεχνική μελέτη με βάση την οποία έγινε το έργο «εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ» εκ των υστέρων.

Όμως η έγκριση της μελέτης από την υπηρεσία δεν είναι επαρκής για τους  βουλευτές, οι οποίοι κατηγορούν τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι προχώρησαν στην έκδοση προσωρινής άδειας τη στιγμή που «οι επιτροπές του υπουργείου δεν έχουν καταθέσει τα τελικά σχετικά πορίσματα».

Το γεγονός αυτό όμως δεν τους  εμποδίζει να κατηγορούν τον κ. Σταθάκη ότι «δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται», χωρίς ωστόσο να επικαλούνται υπηρεσιακά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους

Το επίδικο, σύμφωνα με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι «το υπουργείο, αντί να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο Ν. 4014/2011 για τέτοιες περιπτώσεις, ζήτησε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή να αξιολογήσει εκ των υστέρων εάν τα εφαρμοζόμενα συστήματα και μέθοδοι αποδίδουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τα προβλεπόμενα και συγκρότησε μία ακόμη γνωμοδοτική επιτροπή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατασκευής του χώρου απόθεσης».

Ο νόμος τον οποίο επικαλούνται είναι επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και προβλέπει τις διαδικασίες με βάση τις οποίες «τα έργα και οι δραστηριότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία δύναται να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες (Α και Β) ανάλογα με τις επιπτώσεις τους  στο περιβάλλον».

Πολιτική πίεση στον Σταθάκη

Οι βουλευτές κατηγορούν το υπουργείο ότι της έκδοσης της προσωρινής άδειας έπρεπε να προηγηθεί το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη, διαπίστωση από την οποία θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο κ. Σταθάκης ευνοεί την εταιρεία Το πολιτικό ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η ερώτηση έτυχε προβολής από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να αναφέρει ότι «οι βουλευτές εγκαλούν τον κ. Σταθάκη» και την «Αυγή» να θεωρεί ότι απευθύνουν ερωτήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο της επένδυσης στη Χαλκιδική έχει ουσιαστικά παραπεμφθεί στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς η απόφαση της διαιτησίας, η οποία δικαίωσε την εταιρεία πριν από δέκα μήνες, δεν μείωσε τις γραφειοκρατικές διαδικαστικές δυσκολίες που επιβάλλει η κυβέρνηση, ούτε έφερε επιτάχυνση της επένδυσης.

Αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το υπηρεσιακό τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό, είναι αρνητικό για την επένδυση και δεν αποκλείεται να εξετάζει την ακύρωση του συνόλου της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι εξηγήσει που οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Σταθάκη αφορούν τα εξής θέματα:

  • Είχε προηγηθεί μακροσκοπικός έλεγχος του χώρου πριν από την έκδοση των προσωρινών αδειών λειτουργίας;
  • Εάν όχι, σε ποια νομική βάση στηρίζονται αυτές οι προσωρινές άδειες, ιδιαίτερα μετά τις διαπιστώσεις ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και ενώ οι ορισμένες από το ΥΠΕΝ επιτροπές δεν έχουν καταθέσει τελικά πορίσματα; Για ποιον λόγο δόθηκαν αυτές οι άδειες;
  • Προτίθεται να προβεί στην οριστική αδειοδότηση, ενώ υπάρχουν τόσες διαπιστωμένες παραβάσεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;
  • Εφόσον η εταιρεία δεν έχει αποδείξει ότι είναι εφικτή η καθετοποιημένη δραστηριότητα, ποια η σκοπιμότητα της αδειοδότησης του Κοκκινόλακα;

Η πληγή της επένδυσης

Από τον τρόπο της διατύπωσης των ερωτήσεων προκύπτει ότι από τη μια πλευρά πολιτικά είναι απίθανο ο κ. Σταθάκης να εκφράσει θετική θέση για τις δραστηριότητες της εταιρείας χωρίς να προκύψει μείζον πολιτικό θέμα, από την άλλη, όμως έχει τη δυνατότητα στον διάλογο που θα έχει με τους εκπροσώπους της εταιρείας να επικαλεστεί τα πολιτικά προβλήματα που έχει.

Πάντως, ακόμα κι αν υπήρχαν περιθώρια πολιτικής ευελιξίας για τον κ. Σταθάκη, αυτά εξαντλήθηκαν με τη διασύνδεση του φράγματος εναπόθεσή μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακα με το δυστύχημα στο γιγαντιαίο φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων της εταιρείας Vale στη Βραζιλία, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ατόμων, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται. Τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις είναι πάντοτε ψηλά στο σύστημα αξιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η εταιρεία σε παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις της δεν έδωσε ποτέ την εντύπωση ότι θεωρεί ότι ο κ. Σταθάκη έχει διαφορετική άποψη για την επένδυση από την κυρίαρχη άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως την εκφράζουν οι 51 βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εκλογές είναι ζήτημα λίγων μηνών -το πολύ οκτώ-, πολλοί εκτιμούν ότι τα υπολείμματα υπομονής της εταιρείας έχουν εξαντληθεί και δεν αποκλείεται η επίσκεψη στην Ελλάδα να προαναγγέλλει το οριστικό τέλος στην επενδυτική δραστηριότητά της στη χώρα.

Το τέλος της επενδυτικής της δραστηριότητας δεν σημαίνει και αποποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων τα οποία έχει στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες ακόμη και τα οποία αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο, το οποίο μπορεί να διαθέσει με όποιον τρόπο επιθυμεί.

Εκτιμήσεις από τον Καναδά αναφέρουν ότι η διαρκής εκκρεμότητα στην Ελλάδα αποτελεί πληγή για την εικόνα της εταιρείας και την κερδοφορία της.

Θα πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η σύμπτωση στην αντίθεση στη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας στη Θράκη ήταν κατά τον νυν δήμαρχο Αλεξανδρούπολη, κ. Λαμπάκη, ο οποίος προέρχεται από την κεντροδεξιά, επαρκής λόγος για να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη θητεία στις επικείμενες εκλογές!

Αυτό έχει οδηγήσει και σε αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται το πρόβλημα να μην είναι η εξόρυξη αυτή καθαυτή αλλά η ιδιοκτησία της.

Η εξόρυξη στις κάλπες

Η εξόρυξη αποτελεί το μείζον πολιτικό διακύβευμα και στον Δήμο Αριστοτέλη, όπου χωροταξικά ανήκει η επένδυση. Μέχρι το 2014 κυρίαρχος ήταν ο υπερασπιστής της επένδυσης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος έχασε τις εκλογές, από ένα σχήμα πολέμιων της εξόρυξη με επικεφαλής τον μετριοπαθή Γιάννη Μίχο, με διαφορά 657 ψήφων, 4,18 εκατοστιαίων μονάδων.

Όμως λίγο αργότερα ο κ. Μίχος παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον κ. Γιώργο Ζουμπά. Ο Δήμος Αριστοτέλη ήταν ένας από τους  δύο δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας –σε σύνολο 43– που δεν πήραν απόφαση υποστήριξή στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ο άλλος ήταν ο δήμος της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος του οποίου, Γιάννης Μπουτάρης, είναι από τους  υπέρμαχους της επένδυσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ισχυρίστηκε πρόσφατα, χωρίς να το αποδείξει, ότι ιδιοκτήτης των επένδυσης, πριν από τους  Καναδούς της Eldorado Gold, ήταν ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Απέναντι στον κ. Ζουμπά στις εκλογές του Μαΐου η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του δικηγόρου και περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας Στέλιου Βαλιάνου, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη του κόμματος χωρίς ενστάσεις και διαρροές.

[ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY, του Αντώνη Μάρκου, 03/02/2019]