ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Β ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων μεταλλευτικής ιστορίας πρόκειται να δημιουργήσει ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού στο πλαίσιο των δράσεων τουριστικής προβολή και προώθησης της προ του Άθω περιοχής. Το συγκεκριμένο δίκτυο που θα ενταχθεί στον θεματικό πυλώνα «Πόλεις του Μεγαλέξανδρου» έχει στόχο να δημιουργηθούν ειδικά τουριστικά πακέτα για μέλη συνδέσμων ενώσεων και οργανισμών μεταλλωρύχων για διακοπές στην περιοχή της Χαλκιδικής και να προσελκύσουν συνέδρια που ασχολούνται με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά  και τουρισμού. Όπως τονίζει η διευθύντρια Επικοινωνία του Οργανισμού Μαρία Πάππα, η Β. Χαλκιδική έχει μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία, υπάρχουν τα Σιδηροκαύσια αλλά και αρχαίες στοές που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

«Με αυτήν τη θεματική μορφή τουρισμού και τις δράσεις που θα αναπτύξουμε, σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα και ο τουρισμός δεν αποκλείουν η μία τον άλλο και το παράδειγμα το δίνουν σήμερα η Μήλος, αλλά και ο Παρνασσός, με τα μεταλλευτικά πάρκα και μουσεία που έχουν δημιουργήσει» επισημαίνει. Η πρώτη παρουσίαση του μεταλλευτικού τουρισμού και του ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων μεταλλευτική ιστορίας θα γίνει τον Απρίλιο στη Σουηδία και αργότερα στον Καναδά.

Παράλληλα το Δίκτυο Πόλεων του Μεγαλέξανδρου ζητά από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή την παραχώρηση της βίλας Μποδοσάκη στο  Στρατώνι Χαλκιδικής, η οποία αυτήν τη στιγμή ρημάζει. Σκοπός του είναι να την αξιοποιήσει δημιουργώντας μέσω ΕΣΠΑ ένα Μουσείο Μεταλλευτικής Ιστορίας.

[ΠΗΓΗ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ, της Αφροδίτης Χρυσοχόου, 22/2/2019]