ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ

Τέλος και τυπικά στη λειτουργία της ιστορικής βιομηχανίας που ξεκίνησε το 1961. Οι πωλήσεις της εταιρείας από 388.000 τόνους που ήταν το 2011 μειώθηκαν σε μόλις 9.608 τόνους το 2016

Στη λίστα των ιστορικών εταιρειών που δεν άντεξαν στον χρόνο και στην οικονομική κρίση προστέθηκε από τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας η εταιρεία Χαλυβουργική μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησής της από τον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Η επανενεργοποίηση της άρσης εκπροσώπησης, η οποία σημαίνει πως η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ, έγινε χθες, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί, χωρίς να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των ^ δύο πλευρών για τη διευθέτηση των ανεξόφλητων οφειλών ρεύματος της βιομηχανίας, ύψους 31,8 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χαλυβουργικής είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις αρχές Δεκεμβρίου για το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών και τη μη πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών της εταιρείας.

Πλέον η διακοπή της ηλεκτροδότησης της ιστορικής βιομηχανίας έβαλε και τυπικά τέλος στη λειτουργία της, καθώς ήδη από το 2015 είχε σταματήσει η παραγωγική της δραστηριότητα, και κάνει αβέβαιη την επόμενη ημέρα για τους 170 εναπομείναντες εργαζομένους της εταιρείας οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια απασχολούνταν εκ περιτροπής στη συντήρηση του εργοστασίου.

Η πρώτη υψικάμινος της ιστορικής χαλυβουργίας λειτούργησε στην Ελευσίνα το 1961 και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κλάδο της βιομηχανίας, με περισσότερους από 2.500 εργαζομένους. Ωστόσο η κρίση άφησε τα σημάδια της και γονάτισε την άλλοτε κραταιά εταιρεία, οι πωλήσεις της οποίας από 388.000 τόνους το 2011 μειώθηκαν σε μόλις 9.608 τόνους το 2016. Παράλληλα ο δανεισμός της διογκώθηκε φτάνοντας προ τριετίας τα 408 εκατ. ευρώ, ενώ η παύση της παραγωγικής της δραστηριότητας οδήγησε και στην παύση αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων. Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης που έγινε από την πλευρά των τραπεζών δεν είχε αποτέλεσμα. Από το 2015 το εργοστάσιο της Ελευσίνας σταμάτησε την παραγωγική του διαδικασία, με μόνο το ελασματουργείο να λειτουργεί για μικρό διάστημα, ενώ το τελευταίο διάστημα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας λειτουργούσε εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένων αερίων τρίτης εταιρείας.

Η άρση εκπροσώπησης της ΔΕΗ από πελάτη της και το κατέβασμα του διακόπτη επισφράγισαν το τέλος της ιστορικής χαλυβουργίας, η συνδρομή της οποίας – από το πρώτο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς το 1950, όπου φτιάχνονταν σύρματα για καρφιά και πέταλα, μέχρι την ίδρυση του εργοστασίου στην Ελευσίνα και την τοποθέτηση των πρώτων ηλεκτρικών κλιβάνων – στην εθνική μεταπολεμική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας ήταν καθοριστική. Με χάλυβα από τη Χαλυβουργική φτιάχτηκαν εμβληματικές υποδομές της χώρας, όπως το ΟΑΚΑ, η Αττική οδός, το ΣΕΦ, η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, το Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εγνατία και οι γέφυρες Ρίου – Αντιρρίου και Χαλκίδας.

Να σημειωθεί ότι στους εναπομείναντες εργαζομένους έχουν καταβληθεί όλοι οι μισθοί καθώς και ίο δώρο Χριστουγέννων.

[Φωτό: EUROKINISSI ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ]

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, της Δήμητρας Σκούφου, 19/12/2018]