ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ

Υπό κανονικές συνθήκες τα έργα στο Ελληνικό έπρεπε να ξεκινήσουν τον άλλο μήνα Αλλά επειδή λες εντάξει στην Ελλάδα είμαστε δίνεις και άλλους δύο μήνες γιατί είναι πολλές οι σφραγίδες που πρέπει να μπουν. Οσοι γνωρίζουν καλά καταστάσεις και εκκρεμότητες παίζουν και στοίχημα ότι τα έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις εκλογές. Τώρα ας πούμε υπάρχουν κάτι δικαστήρια με τη Μητρόπολη Γλυφάδας και οι διεκδικήσεις της επιχείρησης go kart. Μετά θα εμφανιστεί κανένας σπάνιος βάτραχος, θα ανακαλυφθεί σκελετός δεινοσαύρου, ενδεχομένως να αναβλύζει μύρο από κάπου και να επιληφθεί η Εκκλησία διεκδικώντας κάτι τετραγωνικά στα οποία θα ανεγείρει εκκλησάκι.

Στέλεχος που ασχολείται με το θέμα και διατηρεί καλή πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ μου εξηγούσε ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσουν το τοτέμ του Ελληνικού μέχρι τις εκλογές Εν τέλει και οι ανάδοχοι του έργου μπορούν να κάνουν λίγη υπομονή να τελειώσει το παιδικό πάρτι και να μπουν μετά οι μπουλντόζες. Λογικό. Πριν από ης εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν σταματήσει το έργο στις Σκουριές. Λέτε τώρα να χαλάσουν το όνειρο καμιάς περίεργης συλλογικότητας που ονειρεύεται να δει στο Ελληνικό το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης; Ομως το Ελληνικό είναι ένα παράδειγμα που φωτίζει τη συνολική εικόνα. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται καν θέμα πολιτικής ηθικής. Κυριαρχεί μόνο το τυχοδιωκτικό ένστικτο της επιβίωσης. Στην οικονομία δεν υφίσταται ούτε ένα αφηρημένο αφήγημα περί ανάπτυξης, επενδύσεων και επανεκκίνησης. Υπάρχει μόνο η διάθεση για παροχές, προσλήψεις, επιδόματα.

Με καχεκτικές τράπεζες, τη ΔΕΗ έτοιμη για κανόνι και την πλέον εμβληματική επένδυση να παραμένει καθηλωμένη στο τέλμα της ιδεοληψίας, το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι σαφές: για να δανείσεις ή να ρίξεις χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να διακατέχεσαι από πολύ μεγάλη αισιοδοξία, ενδεχομένως και υποστηριζόμενη φαρμακευτικά.

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, του Κώστα Γιαννακίδη, 6/11/2018]