ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΑΜΕΛΛΟΣ…

Πιστοί στο δόγμα της ανακύκλωσης, οι antigold κύκλοι άρχισαν να φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια τις δηλώσεις Αναπληρωτής ΥΠΕΝ κου Φάμελλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105.5 FM», ακριβώς πριν από ένα μήνα.

Έτσι, επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης σοφίας, μας ξαναθυμίζουν πως το ΥΠΕΝ δεν δίνει άδειες, επειδή κατά Φάμελλο «ως υπουργείο επανήλθαμε (μετά τη διαιτησία) και ζητήσαμε η εταιρεία να μας καταθέσει σχέδιο ανάθεσης των μελετών και χρονοδιάγραμμα, ώστε να δούμε την τεχνική λύση και να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε. Δεν υπάρχει λοιπόν άδεια μεταλλουργίας, γιατί δεν υπάρχει ακόμα μελέτη (!!!) Και βέβαια τίθεται το ερώτημα πόσο μπορεί να επενδύει και να αναπτύσσεται μια δραστηριότητα χωρίς να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητα της τελικής διεργασίας;»

Είναι βέβαια γνωστό τοις πάσι πως η μελέτη έχει κατατεθεί και το ότι το Υπουργείο δεν την αναγνωρίζει είναι άλλο ένα βοτσαλάκι στο φράγμα των κωλυμάτων που θέτει η κυβέρνηση στην επένδυση.

Και αυτή η απαίτηση περί ημι-βιομηχανικής κλίμακας δοκιμών, η οποία κατέπεσε στο ΣτΕ, αλλά συχνά-πυκνά εμφανίζεται ως επιχείρημα, είναι κάτι εντελώς εξωφρενικό: Ζητούν από την εταιρεία να φτιάξουν ένα μικρό εργοστάσιο αξίας εκατομμυρίων για να δουν, λέει, αν θα δουλέψει η μέθοδος στο μεγάλο εργοστάσιο σε μια απώτερη φάση του έργου!!! Λες και η Ελληνικός Χρυσός θα έφτιαχνε τη μεταλλουργεία χωρίς να είναι σίγουρη πως η μέθοδος δουλεύει… Και άντε και το φτιάξανε το μικρό εργοστάσιο για δοκιμές ημι-βιομηχανικής κλίμακας… Μπορεί κανείς να βγει να πει πως αφού αυτό δουλέψει θα δοθούν σίγουρα οι άδειες που εκκρεμούν;

Να θυμηθούμε βεβαίως πως η ημι-βιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία ενώ το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική.

Έτσι, τι κατάφερε ο Φάμελλος; Να δώσει λαβή στον γραφικό Τόλη του Παρατηρητηρίου να πανηγυρίζει λέγοντας πως «το ΥΠΕΝ επιτέλους αναγνωρίζει ότι μετά τις δύο αποφάσεις Σκουρλέτη μελέτη μεταλλουργίας πραγματικά “δεν υπάρχει” και η ακαριαία τήξη (flash smelting), όπως εγκρίθηκε περιβαλλοντικά, έχει οριστικά τελειώσει».

Είδατε τι ωραία παίζεται το παιχνίδι με τις πάσες;

Μια όμως και τα θυμηθήκαμε όλα, ας θυμηθούμε και πως τελείωσε τη συνέντευξή του στο «Κόκκινο 105.5 FM» ο κος Φάμελλος: «Το περιβάλλον δεν αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά απεναντίας τροφοδοτεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της και πολλές φορές επιταχύνει τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό». !!!

Είδατε; Είναι και πλακατζής…. Πρώτη φορά βλέπω υπουργό να… τρολάρει το κοινό του! Αν παράδειγμα πως το περιβάλλον δεν αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, είναι το Ελληνικό, όπου ο κάθε βαλτός ή ψωνάρα έκανε και μια προσφυγή για «περιβαλλοντικούς» λόγους, τότε ο Πύργος της Πίζας είναι ο ορισμός της καθέτου…

Περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες δηλώσεις Φάμελλου, διότι το γέλιο λείπει από τη ζωή μας…