Σημάδια ζωής από τον χρυσό μετά το sell-off της Waft Street
Σαν… απότομο ξύπνημα από χειμερία νάρκη μοιάζει η αντίδραση του χρυσού στο sell-off του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου αυτή την εβδομάδα. Την Πέμπτη το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο (+2,9%) από τον Ιούνιο του 2016, όταν το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit είχε προκαλέσει μίνι κραχ στις διεθνείς χρηματαγορές, στρέφοντας μαζικά τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Το θετικό κλίμα υπέρ του χρυσού στήριξαν και τα στοιχεία για χαμηλότερο των προσδοκιών πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που άνοιξαν τη συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
«Έσπασε» τα 1.225 δολάρια
Ο χρυσός αναρριχήθηκε στο υψηλό 10 εβδομάδων των 1.226,42 δολαρίων ανά ουγκιά την Πέμπτη, έχοντας κολλήσει επί μήνες (από τον Αύγουστο) στα 1.200 δολάρια, καθώς οι traders προσπαθούσαν να ζυγίσουν τη θετική επίπτωση στο μέταλλο από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας με τις αρνητικές συνέπειες από την ενίσχυση του δολαρίου και την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων. Ηπιότερη ήταν, ωστόσο, η αντίδραση του κίτρινου μετάλλου την Τετάρτη, που έκλεισε με μικρά κέρδη, 0,2%.
Οι διεθνείς χρηματαγορές βίωσαν αυτή την εβδομάδα ένα από τα χειρότερα sell-off της χρονιάς, με βουτιά άνω του 3% στη Wall Street την Τετάρτη έπειτα από πενθήμερο πτωτικό σερί, το μακροβιότερο των τελευταίων δύο ετών. Στους επιμέρους δείκτες, ο Dow Jones έχασε μέσα σε μία μέρα πάνω από 800 μονάδες, ενώ οι απώλειες του τεχνολογικού Nasdaq άγγιξαν το 4%. Κύρια αιτία της πτώσης θεωρήθηκε το ράλι των αμερικανικών αποδόσεων σε πολυετή υψηλά, ενώ το σφυροκόπημα των μετοχών συνεχίστηκε και την Πέμπτη, με απώλειες κοντά στο 2%. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις Τραμπ, όπου χαρακτήριζε «τρελούς» τους αξιωματούχους της Fed που συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Ωστόσο, αναφερόμενος στη βουτιά της Wall Street, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «αναμενόμενη διόρθωση».
«Η αγορά χρυσού αρχίζει επιτέλους να δείχνει κάποια σημάδια ζωής, αλλά χρειάστηκε ένα σφοδρό χτύπημα στις μετοχές για να τροφοδοτηθεί η ζήτηση για το μέταλλο», σχολίασε ο Stephen Innes της Oanda Corp. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση αποστροφής κινδύνου σε συνδυασμό με τα αδύναμα στοιχείου του πληθωρισμού αποτέλεσαν τον καταλύτη που χρειαζόταν ο χρυσός για να «σπάσει» την αντίσταση των 1.225 δολαρίων.
Παρά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται κατά 11% χαμηλότερα σε σχέση με έξι μήνες πριν, γι’ αυτό και ο Michael Armbruster, διευθύνων σύμβουλος της Altavest, περιμένει περαιτέρω άνοδο. «Ο χρυσός αποτελεί ένα φυσικό ασφαλές καταφύγιο που για μεγάλο διάστημα έμεινε εκτός των προτιμήσεων των επενδυτών. Πιστεύω πως μπορεί να δούμε ένα ράλι προς τα 1.300 δολάρια πριν από το τέλος του έτους», σημείωσε ο ίδιος.
«Ο χρυσός βρίσκει επιτέλους λίγη στήριξη στο παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών. Αν συνεχιστεί αυτό το sell-off, τότε θα δούμε μεγαλύτερη στροφή προς τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Warren Patterson της ING-Όπως εξήγησε ο ίδιος, η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η ενίσχυση του δολαρίου έκαναν τους επενδυτές να αγνοήσουν για μεγάλο διάστημα τον χρυσό. Ωστόσο, πλέον οι επενδυτές βλέπουν μια καλή ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του πολύτιμου μετάλλου, δεδομένων και των μακροοικονομικών ανησυχιών.
«Η κατρακύλα στις παγκόσμιες αγορές οδήγησε τους ανθρώπους στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. Η διάσπαση των επιπέδων αντίστασης των 1.200 και 1.225 δολαρίων μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή ενός ράλι στην αγορά του χρυσού. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αυξάνεται επίσης η ζήτηση για φυσικό χρυσό», ανέφερε ο Peter Fung της Wing Fung Precious Metals.
Οι πολιτικές εξελίξεις στηρίζουν την άνοδο
«Μπορεί ο χρυσός να κινείται ανοδικά, αλλά σε σχέση με τη βουτιά των αμερικανικών δεικτών η άνοδος είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Colin Cieszynski, στρατηγικός αναλυτής της SIA Wealth Management, σχολιάζοντας το κλείσιμο της Τετάρτης. Ο ίδιος προέβλεψε ξεκάθαρη διάσπαση των 1.200 δολαρίων και περαιτέρω ράλι του μετάλλου, καθώς το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδανικό για τον χρυσό.
«Έχουμε πολύ καιρό να το δούμε αυτό: απότομη πτώση των μετοχών και εκτίναξη της μεταβλητότητας. Το κεφάλαιο αρχίζει να ξαναβρίσκει τον δρόμο του προς τα ασφαλή καταφύγια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Cieszynski, εκτιμώντας ότι ο χρυσός έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου δεδομένου ότι οι επενδυτές δεν διαθέτουν πολλές «ασφαλείς» επιλογές.
Από την πλευρά του ο Jim Wyckoff, αναλυτής στην Kitco.com, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χρυσός να κινηθεί αισθητά πάνω από τα 1.200 δολάρια, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για την αρχή της διόρθωσης των μετοχών.
Ο George Gero, διευθύνων σύμβουλος της RBC Wealth Management, δήλωσε ότι η άνοδος του χρυσού δεν είναι μεγαλύτερη επειδή ενδέχεται ορισμένοι επενδυτές και traders να πωλούν πιο ρευστοποιήσιμα assets για να διατηρήσουν τα περιθώρια στους λογαριασμούς τους.
Ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος, υπάρχουν πολλοί θετικοί παράγοντες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άνοδο του χρυσού. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγει τις πολιτικές εξελίξεις, τις νομισματικές μεταβολές, καθώς και τις αναταράξεις στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και τώρα την Κίνα, που έχουν αρχίσει να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα. «Ολα αυτά μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τον χρυσό», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι κεντρικές τράπεζες
Σε υψηλό τριών ετών ενισχύθηκε η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για χρυσό το πρώτο εξάμηνο τον 2018, καταγράφοντας άνοδο 8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 193,3 τόνους την εξεταζόμενη περίοδο, με τις αναδυόμενες οικονομίες να ηγούνται της ζήτησης. Ρωσία, Τουρκία και Καζακστάν αγόρασαν το 86% της συνολικής ζητούμενης ποσότητας.
[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, της Αΐντας Κίτου, 13/10/2018]