ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΠΟ ELDORADO GOLD

Περιορισμένο το επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα – Υπολογίζεται στα 80 εκατ. δολ

Την πρώτη εβδομάδα ίου Δεκεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο της Eldorado Gold στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας κρατά μικρό καλάθι και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων το ύψος των επενδύσεων που θα κατευθυνθούν στη χώρα το 2019 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2018, δηλαδή περίπου στα 80 εκατ. δολάρια. Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των Σκουριών, τα προσκόμματα στις ερευνητικές εξορύξεις στο Στρατώνι, τα συνεχή εμπόδια στο αποδοτικό κοίτασμα της Ολυμπιάδας, καθώς και η άρνηση της Περιφέρειας για ερευνητικές εξορύξεις στη Θράκη, μέσω άλλης θυγατρικής της Eldorado Gold, έχουν παγώσει τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων της καναδικής πολυεθνικής προς την Ελλάδα. Στον αντίποδα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφασή της για άμεση υλοποίηση επενδύσεων ύψους 550 εκατ. δολ. στη γείτονα Τουρκία την περίοδο 2019-2021, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών της στο Κισλαντάγκ (κοίτασμα χρυσού) και την ενίσχυση της παρουσίας της εκεί, παρά τα όποια προβλήματα και την αβεβαιότητα στην περιοχή.

Η διαμάχη με το Δημόσιο

Στην Ελλάδα, η εταιρεία είναι σε αναμονή σχετικά με το θέμα της κατάθεσης, από τις 10 Αυγούστου, αίτησης για αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση του έργου στις Σκουριές. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η εταιρεία τονίζει ότι παραμένει σταθερή στη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και στην προάσπιση των συμφερόντων της. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο στάδιο είναι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και μια νέα διαιτησία.

Σε πρόσφατές δηλώσεις του ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και των ελέγχων, έτσι ώστε να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος, πράγμα που διασφαλίζει συνθήκες ισοτιμίας και ασφάλειας των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «προσωπικά, συμμετέχοντας στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχα διατυπώσει αμφισβήτηση της επένδυσης. Σήμερα, ως εκπρόσωποι της πολιτείας, έχουμε μια αδειοδοτημένη λειτουργούσα δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το περιβάλλον και στους κανόνες της χώρας μας για τα θέματα διοίκησης και συμβάσεων». Αναφερόμενος στη διαιτησία που έγινε και ολοκληρώθηκε υπέρ της εταιρείας, ο κ. Φάμελλος σχολίασε πως «η διαιτησία απεφάνθη ότι απαιτείται μεν καθετοποίηση, αλλά δεν προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα και κατέληξε σε μια σολομώντειο λύση».

Κατανομή επενδύσεων

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της Eldorado Gold κατά την επόμενη χρονιά στη χώρα μας αναμένεται να κατευθυνθεί για την υποστήριξη των εργασιών στην Ολυμπιάδα, το κοίτασμα της οποίας αποδίδει ικανοποιητικά και αναμένεται να αποδώσει ακόμη περισσότερο. Επίσης, ένα μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στο Στρατώνι (Μαύρες Πέτρες), αν και υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και εκεί, καθώς δεν προχωρά η αδειοδότηση για ερευνητικές εξορύξεις ανίχνευσης του εύρους και του περιεχομένου του τοπικού κοιτάσματος, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική διοίκηση να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό επενδύσεων.

Στις Σκουριές το έργο είναι σε συντήρηση και θα δαπανηθούν τόσα όσα απαιτούνται για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ο μηχανολογικός εξοπλισμός που βρίσκεται ήδη εκεί και παραμένει αδρανής λόγω των αδειοδοτήσεων που εκκρεμούν εδώ και μήνες.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 30/10/2018]