Θ. ΦΕΣΣΑΣ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

Το κλίμα στην οικονομία έχει χαλάσει και η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος αφήνει παράλληλα σαφείς αιχμές για τις ευθύνες που βαρύνουν τους μετόχους και τις διοικήσεις, επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν αρνητικά στην επικαιρότητα, δηλαδή της Foli Follie και της ΔΕΗ.

“Είτε η επιχείρηση ανήκει σε ιδιώτη, είτε στο κράτος και στο κοινό, όπως η ΔΕΗ, η ευθύνη είναι ίδια, βαρύνει τη διοίκηση”, απάντησε ο κ. Φέσσας σε ερώτηση του “Φ” κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη παρουσίαση έρευνας για το επιχειρηματικό περιβάλλον που διεξήχθη την περίοδο εξόδου της Ελλάδας από το 3ο Μνημόνιο από την MRB.

Σε ερώτηση αν θα χαρακτήριζε τη ΔΕΗ βιώσιμη, ο κ. Φέσσας απάντησε “υπό κάποιες προϋποθέσεις, ναι”, διευκρινίζοντας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει “μια εντελώς άλλη διάρθρωση στη διοίκηση και στο επιχειρηματικό περιβάλλον”.

Σχετικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Φέσσας απάντησε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικές ως προς την αντιμετώπισή τους, τονίζοντας ότι επιχειρήσεις με σοβαρό πρόβλημα, θα έπρεπε να αναδιαρθρώνονται, με αλλαγή διοικήσεων, και όχι να τους γίνεται μια ρύθμιση στα δάνεια, κλωτσώντας ουσιαστικά το τενεκεδάκι πιο κάτω.

Σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας, ο κ. Φέσσας μίλησε για χαμηλές πτήσεις, εικόνα που δεν είναι ρόδινη, ρυθμούς ανάπτυξης 2% που δεν εγγυώνται έξοδο από τη κρίση, κλίμα που χαλάει ολοένα και περισσότερο καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και μια χώρα που συνεχίζει να μην πείθει τους επενδυτές, και τις αγορές, στους οποίους δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. “Η Ελλάδα δεν έχει φύγει από τα καντράν της αμφιβολίας των αγορών”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η οικονομία όπως τόνισε, βρίσκεται «σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%» και «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».

Όσο το ΑΕΠ δεν θα αυξάνεται, τόσο οι δείκτες θα επιδεινώνονται, και θα μιλάμε για περικοπή συντάξεων, αντίθετα αν αυξηθεί το ΑΕΠ δεν θα χρειάζεται αυτές να μειωθούν να κοπούν ούτε οι συντάξεις, ούτε τίποτα. “Μπορεί στην Ελλάδα να βγήκαμε από το μνημόνιο, να είμαστε δεμένοι σε ένα σταθερό νόμισμα, να υπάρχει έδαφος για επενδύσεις, αλλά δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν δείχνουμε καμία σταθερότητα, αυτά δεν βελτιώνονται, και γίνονται πολύ πιο έντονα όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι επενδύσεις θέλουν κερδοφορία, και σταθερό περιβάλλον, εδώ στην Ελλάδα ακόμη δεν τα έχουμε”, σχολίασε ο κ. Φέσσας.

Αυξάνεται η διαφθορά και η αδιαφάνεια

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν με αυξητικό ρυθμό, είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια, που πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο,  ο επιχειρηματικός κόσμος απαντά στην ετήσια έρευνα της MRB ότι παρ’ ότι το συνολικό οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, εντούτοις αυτό δεν επαρκεί, όπως δείχνει και η αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών δυσκολιών για τις επιχειρήσεις, από το 7, στο 6,8, με χειρότερη επίδοση το 10. “Ο ασθενής παραμένει ασθενής, απλώς δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης, δίχως να σημαίνει ότι δεν παραμένει ασθενής, απλώς κουνάει τα βλέφαρα, δείχνει ένα παλμό”, όπως ανέφερε ο Δ.Μαύρος από την MRB.

Οι αβεβαιότητες υποχωρούν, εντούτοις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης σε τέσσερα χρόνια, άποψη με την οποία συμφωνεί και το 78% του ευρύ κοινού. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό όσων απαντούν ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει και ότι η εικόνα παραμένει άσχημη είναι το 91,7%, παρά τη βελτίωση  κατά 7,1 μονάδες.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Γιώργου Φιντικάκη, 4/10/2018]