ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: “ΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙ” Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

Στα όρια της παραγραφής για ορισμένα από τα αδικήματα έφθασε η υπόθεση με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές Χαλκιδικής (Φεβρουάριος του 2013), η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε χθες υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Οι 21 κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκη και όταν εκφωνήθηκαν τα ονόματα των περισσότερων από 70 μαρτύρων η δίκη διακόπηκε για τα έλη Οκτωβρίου λόγω κωλύματος ενός εκ των δικηγόρων υπεράσπισης.

«Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο και τον Φεβρουάριο θα μπούμε στον έβδομο από τότε που πραγματοποιήθηκαν τα επίδικα περιστατικά και τα πλημμελήματα κινδυνεύουν με παραγραφή» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατο να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά μπορεί να τη διακόψει για λίγες μέρες. Νωρίτερα υποβλήθηκε αίτημα αναβολής επειδή υπέστη οξεία λοίμωξη αναπνευστικού ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων και η συνεργάτιδά του κατέθεσε σχετική ιατρική γνωμάτευση. Μέχρι την έναρξη της χθεσινής ακροαματικής  διαδικασίας για λόγους ασφαλείας οι περίπου 20 μάρτυρες κατηγορίας –υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών φύλαξης και υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός AE–, παρέμεναν στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης υπό την προστασία αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας και ανδρών των ΜΑΤ. Κατά την εκφώνηση των ονομάτων τους οι ίδιοι έλεγαν «παρών» από τον προθάλαμο των κρατητηρίων εντός της δικαστικής αίθουσας για να μην είναι ορατοί από τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και τους αλληλέγγυους των κατηγορουμένων που είχαν κατακλύσει τις θέσεις του ακροατηρίου στον 3ο όροφο του μεγάρου.

Δεκάδες μάρτυρες

Ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης ξεπερνάει τα 70 άτομα και αυτό σημαίνει ότι θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα η ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Ανάμεσα στους μάρτυρες βρίσκονται η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου, που φέρεται ως ηγετική φυσιογνωμία του «κινήματος» κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το 2015 οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής παραπέμφθηκαν να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμό και άλλες κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Αρχικά η δίκη τους προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώ στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι τέσσερις από αυτούς είχαν προφυλακιστεί αλλά μετά την πάροδο κάποιων μηνών αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Χθες, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους κατηγορούμενους από κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής οι οποίοι αντιτίθενται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold και της θυγατρικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, του Β. Παπαναστασούλη, 2/10/2018]