ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ – ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ανομία με την ανοχή Γαβρόγλου

Χάος στα πανεπιστήμια της χώρας, όπου οι «μέθοδοι διαλόγου» που πρότεινε η επιτροπή Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας δεν φαίνεται να λειτουργούν στην πράξη και τον λόγο έχουν τώρα τα ίδια τα ΑΕΙ, που έχουν κληθεί να παραδώσουν τις δικές τους προτάσεις στην επιτροπή έως τις 30 Οκτωβρίου.

Το θέμα είναι ποιος θα τις λάβει σοβαρά υπόψη από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου λίγα 24ωρα μετά την έντονη διαμαρτυρία πρυτανικών αρχών και καθηγητών στη Φιλοσοφική για την εγκατάσταση του Ρουβίκωνα σε γραφείο της σχολής, έφθασε να δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» πως θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι ίδιοι οι φοιτητές για να «καθαρίσουν» τις σχολές τους… «Που είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;» διερωτάται ο κ. Γαβρόγλου, λίγες ώρες πριν από το νέο χτύπημα του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Καναδά, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την κατάσταση ο ίδιος και χωρίς να προτείνει κάποια ουσιαστικά μέτρα, τουλάχιστον για να μην κινδυνεύουν οι φοιτητές που επιδιώκουν απλώς να σπουδάσουν κι όχι να μετέχουν σε κινήματα.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα, πάντως, δεν φαίνονται διατεθειμένα να αποχωρήσουν από το νέο τους «στέκι», το γραφείο 516 της Φιλοσοφικής σχολής, και προς το παρόν είναι εκείνοι που διεκδικούν τον χώρο τους μέσα στο Πανεπιστήμιο σε υψηλούς τόνους και με απειλές. Η απάντηση στη διαμαρτυρία των καθηγητών της Φιλοσοφικής έξω από το γραφείο 516 την περασμένη Τετάρτη ήταν πως «εδώ ήρθαμε για να μείνουμε, θα γίνουμε περισσότεροι, μην τολμήσουν να έρθουν εδώ αστυνομικοί ή υπάλληλοι σεκιούριτι» και λίγη ώρα αργότερα έσπασαν την κλειδωμένη πόρτα και το ανακατέλαβαν. Την Παρασκευή η Φιλοσοφική οδηγήθηκε σε συμβολικό κλείσιμο και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εάν συνεχίσουν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας να βρίσκονται εκεί.

SOS από ΑΠΘ και ΟΠΑ

«Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών» λένε, την ίδια ώρα, με γραπτή ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχουν υπερβεί τα όριά τους βλέποντας καθημερινά εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών να κινούνται ανενόχλητοι στο ίδρυμα. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές για τον ίδιο λόγο έχουν φθάσει πλέον στο σημείο να φοβούνται να πάνε στα μαθήματά τους ενώ η Σύγκλητος του Ιδρύματος προειδοποιεί με αναστολή λειτουργίας του ΟΠΑ λόγω της ανεξέλεγκτης, όπως σημειώνει, παρουσίας τοξικοεξαρχημένων ατόμων στους χώρους του. «Η Σύγκλητος, αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες της Πολιτείας, παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει αν είναι εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος με όρους που εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγιεινής των φοιτητών και των εργαζομένων», επισημαίνεται.

Χτύπησε την πρεσβεία του Καναδά

Τα ξημερώματα της Κυριακής μια νέα επίθεση του Ρουβίκωνα, αυτή τη φορά στην πρεσβεία του Καναδά στο Χαλάνδρι, ήρθε να θυμίσει προφανώς και σε όσους υποστηρίζουν την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο, την αγριότητα με την οποία δρουν για να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημά τους, όπως ανέφεραν σε διαδικτυακά ανάρτηση, είναι ότι η Οτάβα στηρίζει την εταιρεία Eldorado Gold, η οποία έχει επενδύσει σε μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική.

Σε βίντεο που έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα φαίνονται περισσότεροι από 10 κρανοφόροι να τρέχουν προς την πρεσβεία περνώντας μπροστά από αστικό λεωφορείο με κόσμο, να χτυπούν οργισμένοι με βαριοπούλες τα τζάμια της πρεσβείας, να πετούν μπογιές και να εξαφανίζονται μέσα στο σκοτάδι, αφήνοντας πίσω τους τρόμο και ζημιές.

Καταδίκη από το ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κτίριο της πρεσβείας του Καναδά και που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις άριστες σχέσεις της χώρας μας με τον Καναδά, αλλά ούτε τους δεσμούς διαχρονικής φιλίας μεταξύ των λαών μας. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να ταυτοποιηθούν, να εντοπιστούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ με ανακοίνωσή της η πρεσβεία γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα.

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Στοργική η Πολιτική για τους κουκουλοφόρους»

«Οι “συλλογικότητες” του περιθωρίου εξακολουθούν αμέριμνες να χτυπούν ξένες πρεσβείες, εξευτελίζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και αμαυρώνοντας διεθνώς την εικόνα του ελληνικού κράτους. Σειρά αυτή τη φορά είχε η πρεσβεία του Καναδά. Την ίδια ώρα, η νέα δυαδική πολιτική ηγεσία του κατ’ επίφασιν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ακόμη συσκέπτεται για το πώς θα αντιμετωπίσει τους “Ρουβίκωνες”, ενώ ειδικά η κα. Παπακώστα ακόμη ψάχνει τη διεύθυνση που θα στείλει τον λογαριασμό για τις ζημιές. Στην ουσία, όμως, πίσω από τους ψεύτικους λεονταρισμούς, ακολουθείται σταθερά η “στοργική” πολιτική προς τους κουκουλοφόρους βανδάλους που εγκαινίασε ο κ. Τόσκας.

Ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΑ, οι δράστες των επιθέσεων αυτών θα συνεχίζουν ακάθεκτοι το “έργο” τους» δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος.

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, της Αναστασίας Τσιβγούλη, 22/10/2018]