Η ΝΕΑ “ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ” ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

Η “καινοτομία” ο προϋπολογισμός του 2018 να περιλαμβάνει δυο σενάρια, ένα με τις περικοπές συντάξεων των παλιών συνταξιούχων και ένα χωρίς αυτές, αποτελεί ένα στοιχείο που σκιαγραφεί μια στρατηγική ενδεχόμενης (έστω και επικοινωνιακής για εσωτερική κατανάλωση) ρήξης της κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει των προσεχών εκλογών.

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε και από την είδηση που έφερε στην επιφάνεια το γερμανικό Der Spiegel πως η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το Der Spiegel δημοσίευσε στη διαδικτυακή του σελίδα άρθρο με τον τίτλο “Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. από τη Γερμανία”, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι έτοιμη να προχωρήσει το ζήτημα των επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έκθεση επί του ζητήματος θα έρθει και θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Η εν λόγω έκθεση θα ορίζει πως η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών και της χαμηλής συσπείρωσης που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με αυτούς που την ψήφισαν το 2015, προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει το πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό μπλοκ που την έφερε στην εξουσία.

Τούτο ενδεχομένως να αποτελεί σπασμωδική κίνηση μετά την φτωχή συγκομιδή που απέδωσε η πρόσφατη στροφή προς την κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε φανερό πως η χρηματιστηριακή αγορά με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες και τη ΔΕΗ αντελήφθη τις μετατοπίσεις αυτές και αντέδρασε όπως είχε αντιδράσει και το 2015.

Εν τω μεταξύ οι μετατοπίσεις αυτές των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης μετά τη μνημονιακή “κωλοτούμπα” του 2015 φαίνεται πως διχάζουν και το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Υπάρχουν εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες που καταδεικνύουν την ύπαρξη ρηγμάτων εντός της κυβέρνησης.

Η αφαίρεση της εποπτείας των τραπεζών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκη  και η ανάθεσή της στον έμπιστο του Μαξίμου αλλά ανίδεο επί του αντικειμένου κ. Αλέκο Φλαμπουράρη είναι μια από αυτές.

Η κίνηση αυτή μαρτυρά την πρόθεση του ηγετικού πυρήνα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως μοχλό για τις προεκλογικές της επιδιώξεις και την περαιτέρω διεύρυνση της ρήξης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Στουρνάρα.

Στο στόχαστρο των υπογείων του Μαξίμου φαίνεται πως έχει μπει και ο κ. Τσακαλώτος, για τον οποίο πρόσφατα υπήρξε εχθρικό δημοσίευμα σε κυριακάτικο φιλικού προς την κυβέρνηση εντύπου  σε σχέση με συγγενή του που έχει εταιρεία εκμετάλλευσης “κόκκινων” δανείων αλλά και την φιλική του σχέση με τον κ. Στουρνάρα.

Επιπλέον, εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αποστασιοποίηση του κ. Τσακαλώτου, όπως π.χ. η απουσία του από την κωμική και αποτυχημένη τελετή της συμβολικής γραβατοφορίας του κ. Τσίπρα στο Ζάππειο.

Άλλο ένα ρήγμα είναι η δημόσια κριτική που άσκησε τις τελευταίες μέρες ο κ. Νίκος Φίλης στην ΕΡΤ η οποία στόχευε ευθέως τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Νίκο Παππά.

Μεταξύ άλλων ο κ.  Ν. Φίλης ανέφερε για την ΕΡΤ  πως “κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων” διαπιστώνοντας ότι “πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση”.

“Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το “μαύρο”. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση”.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς όταν ρωτήθηκε σε σχέση με τις δηλώσεις Φίλη, απάντησε: “Δεν θέλω να πω τίποτα για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησα στον κ. Μητσοτάκη. Είναι ταυτόσημη η κριτική”…

Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως στην κυβέρνηση υπάρχουν ενδείξεις μιας νέας “κωλοτούμπας” έστω επικοινωνιακής για τις ανάγκες της μείωσης της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία για την οποία όμως υπάρχουν ενστάσεις μιας σειράς κορυφαίων στελεχών τα οποία ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στροφής αυτής στην οικονομία και τους αδύναμους κρίκους αυτής που είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ κλπ.

Οι μετατοπίσεις αυτές της κυβερνητικής στρατηγικής και οι τριβές μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών στελεχών όπως είναι φυσικό έχουν διαρρεύσει στην αγορά η οποία αντέδρασε  και αντιδρά τις τελευταίες μέρες, με το sell off των τραπεζικών μετοχών.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του κραχ της περασμένης εβδομάδας πέταξε στο τραπέζι την προοπτική δημιουργίας μια εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει 10-15 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων.

Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί “ανάσα” για τις τράπεζες αλλά επίσης είναι δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς θα συναντήσει αντιδράσεις στην Ευρώπη και την ΕΚΤ.

Στα παραπάνω προσθέστε και τις διεθνείς εξελίξεις όπως το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία, η άνοδος των επιτοκίων από τη FED, η αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις, η αδυναμία επίτευξης υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και θα έχετε τα στοιχεία που συνθέτουν τον επόμενο Αρμαγεδδώνα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Κώστα Στούπα, 7/10/2018]