ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 6ος ΣΤΟΛΟΣ

Είναι, όπως και να το κάνουμε, εντυπωσιακό. Την ώρα που η χώρα αναζητά επενδυτές και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαινοέρχεται στους «δρόμους του μεταξιού» για να τους πείσει να έρθουν, φεύγει ξαφνικά ο Τιτάν από την Ελλάδα. Η εμβληματική τσιμεντοβιομηχανία, μία από τις ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, η εταιρεία που αποτελεί πυλώνα του ΣΕΒ, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Τώρα που η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, τώρα που οι ξένοι επενδυτές κάνουν ουρά για να επενδύσουν εδώ, τώρα που η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την εξυγίανση της οικονομίας, τώρα βρήκε την ώρα να φύγει ο Τιτάν; Μήπως παρασύρθηκε από άλλες κολοσσιαίες ελληνικές εταιρείες που έφυγαν, όπως η CocaCola, η 3Ε, η Βιοχάλκο, η ΦΑΓΕ; Μήπως επηρεάστηκε επειδή έχει μπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό; Μήπως φοβήθηκε επειδή έφυγε πριν από λίγες ημέρες η BlackRock από τον Κηφισό;

Μα είναι δυνατόν; Μετά από 116 χρόνια λειτουργίας εδώ, φεύγεις από τη χώρα; Τι του έφταιξε του Τιτάνα; Η ύφεση; Οι φόροι; Οι ασφαλιστικές εισφορές; Το κόστος της ενέργειας; Οι διώξεις επιχειρηματιών και τραπεζικών; Η έλλειψη αξιόλογου εργατικού δυναμικού επειδή οι μορφωμένοι και οι δυναμικότεροι νέοι μετανάστευσαν; Οι ξαφνικές αλλαγές στους νόμους; Η αδυναμία των δικαστηρίων να εκδώσουν μια απόφαση προτού παρέλθει τουλάχιστον οκταετία; Η διαφθορά των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων; Η υπερβολική γραφειοκρατία; Η έλλειψη κεφαλαίων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά; Η αναρχία και η ανομία; Η καταδίκη της αριστείας; Ο αλλοπρόσαλλος τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση;

Αν είναι δυνατόν! Απόφαση βιαστική και θα λειτουργήσει εις βάρος του Τιτάνα. Διότι τώρα θα πλακώσουν οι ξένοι επενδυτές και θα του φάνε τη δουλειά.

Πλάκα-πλάκα, το πράγμα δεν πάει καλά και όποιος μπορεί, φεύγει. Είτε είναι νέος που αναζητεί μια καλύτερη δουλειά και μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, είτε είναι επιχείρηση. Οι μικροί και οι βιοτέχνες πάνε στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και την Αλβανία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πάνε στην Αμερική, στην Αγγλία και την Ελβετία. Όποιος μπορεί, την κοπανάει για να διασωθεί. Και θα φύγουν και άλλοι, μικρότεροι. Όπως οι εταιρείες που νοικιάζουν ιστιοπλοϊκά. Σηκώνουν ήδη πανιά. Τους αλλάξατε το φορολογικό καθεστώς με καταργημένο το καμποτάζ. Τα ίδια σκάφη ταξιδεύουν μέχρι τη Μάλτα, παίρνουν και μια ωραία κόκκινη σημαιούλα με άσπρο σταυρό και ξανάρχονται να κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν χωρίς να πληρώνουν φόρους. Κάποιοι άλλοι από αυτούς θα βάλουν τις ριγέ ολλανδέζικες και κάποιοι τις αγγλικές. Θα πλημμυρίσει το Αιγαίο και το Ιόνιο από ξένες σημαίες. Φυσικά εμείς όλους αυτούς μπορούμε να τους θεωρούμε ξένους επενδυτές και να χαχανίζουμε ευχαριστημένοι. Όμως άλλοι ξένοι δεν θα έρθουν. Διότι, εκτός των άλλων, όταν βλέπουν ότι εμείς φεύγουμε και δεν βάζουμε φράγκο για επένδυση στην Ελλάδα, τρελοί είναι να έρθουν αυτοί; Κάτι ξέρουν οι ντόπιοι, λένε…

Και αντί ο πρωθυπουργός να κοιτάξει επιτέλους την αλήθεια κατάματα, να δει πόσο χάλια είναι η κατάσταση και πόσο κακές οι προοπτικές της οικονομίας και της χώρας, ασχολείται με τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες που έχουν πια χαθεί και με τα προεκλογικά μπαξίσια για εξαγορά ψηφοφόρων, που και αυτοί σκορπάνε μετανιωμένοι.

Το ψέμα βεβαίως στην άκρη της γλώσσας τους. Όλα πάνε καλά, η ανάπτυξη έρχεται, οι ξένες επενδύσεις έρχονται. Το μόνο που ήρθε, σύντροφοι, οι μόνοι ξένοι που φέρατε, είναι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ – και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έρθει και το Πεζικό και το Πυροβολικό των Αμερικανών να εγκατασταθεί εδώ. Άλλοι ξένοι δεν έρχονται.

Και το πιο εντυπωσιακό, κύριοι της κυβέρνησης, είναι ότι νομίζετε πως φύγατε από τα μνημόνια επειδή οι Ευρωπαίοι σάς επαινούν λέγοντας ότι είστε στον σωστό δρόμο. Δεν φύγαμε, κύριοι, από τα μνημόνια. Μας έστειλαν στις αγορές για να σταματήσουν να μας δανείζουν οι ίδιοι επειδή είναι προεκλογική χρονιά και φοβούνται πως οι ψηφοφόροι τους θα τους μαυρίσουν επειδή χρηματοδοτούν τους Έλληνες. Και τα καλά λόγια τα λένε, πρώτον, για να μας καθησυχάσουν και, δεύτερον, μπας και τσιμπήσει κανένας ξένος επενδυτής και πάρει κανένα ομόλογο για να ξεπληρώσουμε λίγο χρέος.

Ο Μητσοτάκης, που είναι και αντιπολίτευση, πιο καλή δουλειά κάνει από την κυβέρνηση στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Βγαίνει στο Bloomberg και λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα: «Μόλις εκλεγώ θα προχωρήσω τις επενδύσεις στις Σκουριές και το Ελληνικό». Αυτό κάτι λέει στους ξένους. Αλλά δεν θα έρθουν τώρα. Θα περιμένουν τον Μητσοτάκη, αν βγει, να δούνε τι θα κάνει. Και αν κάνει, θα έρθουν. Αν δεν κάνει, δεν θα έρθουν ούτε τότε.

Για την κυβέρνηση βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα. Παρακαλάει να έρθουν ξένοι επενδυτές, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλει επενδύσεις. Αν ήθελε, θα ολοκλήρωνε τουλάχιστον το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Προϋπολογισμού. Δεν επένδυσε ούτε τα κρατικά λεφτά που είχε προϋπολογίσει και μπορούσε να τα επενδύσει. Κράτησε τα λεφτά και τα έδωσε σε προσλήψεις συμβασιούχων και σε επιδόματα για να αγοράσει ψήφους. Το ίδιο έκανε και με τα λεφτά που χρώσταγε στους ιδιώτες από επιστροφές φόρων, από συντάξεις, από αγορές προμηθειών και υπηρεσιών.

Χρωστάει 3,5 δισ. στους ιδιώτες. Ο Τσακαλώτος διέθεσε στις υπηρεσίες 900 εκατ. ευρώ για να τα δώσουν. Οι υπηρεσίες έδωσαν μόνο 220 εκατ. Τα υπόλοιπα; Ποιος ξέρει; Όταν όμως η ίδια η κυβέρνηση δεν επενδύει, θα επενδύσει ο ξένος; Όταν οι Έλληνες δεν επενδύουν, θα επενδύσει ο ξένος; Όταν φεύγει ο Τιτάνας και όποιος άλλος, θα επενδύσει ο ξένος; Ξέρουμε ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο, αλλά κοροϊδεύετε και τους εαυτούς σας; Αυτό είναι καινούριο!

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, του Γρηγόρη Νικολόπουλου, 21/10/2018]