ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο τον στόχο 2,5% ανάπτυξης της οικονομίας χαρακτήρισε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχολιάζοντας τον δισυπόστατο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2019, δηλαδή με ή χωρίς περικοπές των συντάξεων.

Αμφιβάλλει όμως για την προβλεπόμενη εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων. Η αμφιβολία για το τι θα εγκρίνουν τελικά οι θεσμοί, από τις υπαγορεύσεις των οποίων υποτίθεται ότι απαλλάχθηκε η χώρα με την πανηγυρισθείσα έξοδο από τα μνημόνια, επιτείνεται και από τη μέχρι σήμερα δραματική συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και την εκτός λογικών ορίων φορολόγηση, που συνεπάγεται αναπτυξιακή ασφυξία για τις επιχειρήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Πρωθυπουργού. Άλλωστε την αξιοπιστία των κυβερνώντων δεν επιβεβαιώνει η επί τριάμισι χρόνια συμπεριφορά τους απέναντι σε εξέλιξη επενδύσεις, προϊόν αρνητικής ιδεοληψίας κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ του κρατισμού. Είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμα του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περί επανακρατικοποίησης του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο – όπως είπε – προσπάθησαν να αρπάξουν ιδιώτες από τα χέρια του κράτους. Σημειωτέον ότι είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός και έχουν ήδη υποβληθεί σχετικές προσφορές από διεθνή επιχειρηματικά σχήματα. Αυτό το ξέσπασμα κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι φυσικό να ενισχύει την επιφυλακτικότητα των διεθνών επενδυτών, που αναζητούν αποδείξεις υπέρ αυτών και πραγματική άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η άρνηση του οίκου Moody’s να αναβαθμίσει τη χώρα μας από την κατηγορία των σκουπιδιών, απειλώντας μάλιστα και περαιτέρω υποβάθμιση αν δεν τηρηθούν οι διαρθρωτικές υποχρεώσεις, αναπόφευκτα κρατεί τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων άνω του 4,5%, με τάση επιδείνωσης και ματαίωσης προς το παρόν της δυνατότητας προσφυγής στην ελεύθερη αγορά για εξεύρεση νέων κεφαλαίων. Και δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα παρά την έξοδο από τα μνημόνια παραμένει δέσμια σκληρών υποχρεώσεων έως το 2060, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα προσφυγής στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις επίμονες συστάσεις του κ. Στουρνάρα. Η κρίση στο Χρηματιστήριο και η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών αποδεικνύουν πόσο ολέθρια ήταν η απόρριψη των σχετικών συστάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για προληπτική γραμμή στήριξης.

Διάβασα στα «Νέα» ότι το υπερταμείο ΤΑΙΠΕΔ θα επιταχύνει την ολοκλήρωση μερικών εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, όπως στα Ελληνικά Πετρέλαια, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία οδό, και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μακάρι όμως, διότι ανεξάρτητα προς τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ οι ανασταλτικές αναδράσεις που συναντούν οι κάθε είδους αποκρατικοποιήσεις παραμένουν έντονες και παγώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ευλόγως, καθώς παρατηρούν τον πόλεμο της κυβέρνησης για να αποτραπεί η ολοκλήρωση της επένδυσης της καναδικής Ελντοράντο στη Χαλκιδική, την κωλυσιεργία στη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την επενδυτική περιπέτεια του εμίρη του Κατάρ, το κατενάτσιο που επί χρόνια αντιμετωπίζει η κορυφαία επένδυση στο Ελληνικό.

Το αρνητικό κλίμα απέναντι στις υποτιθέμενες επενδυτικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση από πλευράς οικονομικής ελευθερίας, με χειρότερες από εμάς Αργεντινή, Λιβύη και Βενεζουέλα.

ΥΓ.: Ευχάριστη έκπληξη το αιφνιδιαστικά κατατεθέν νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποιήσεως των αστικών συγκοινωνιών. Kolotumba και ο κ. Σπίρτζης;

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιάννη Μαρίνου, 14/10/2018]