ΤΟ …ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ: ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΓΔΜ, “ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σήμερον αναμετράται στις κάλπες της πΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών και η στρατηγική Ζάεφ για τη σύναψή της με την αποχή και το “όχι” των διαφωνούντων.

Ο φόβος της κυβέρνησης στην γείτονα δεν είναι τόσο το “όχι” ( καθώς το VMRO “διχάστηκε” στο εσωτερικό του) αλλά η αποχή, το μέγεθος της οποίας θα κρίνει εν πολλοίς και την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Εάν όλα βουν καλώς σήμερα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ , ανοίγει ο δρόμος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ, η οποία θα επισφραγίσει και την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της γείτονος για την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Εάν αυτή θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου ή εάν ο κ. Ζάεφ θα “τραβήξει” χαρτί εκλογών για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη, θα φανεί προσεχώς.

Ωστόσο ένα ηχηρό “ναι” σήμερα από την κάλπη της πΓΔΜ, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο.

Σε γαλάζιο κλοιό

Ο Πάνος Καμμένος θα δεχθεί ανηλεές σφυροκόπημα από τη Ν.Δ.

Έχοντας υποστηρίξει ότι είναι …χρέος του να ρίξει την Κυβέρνηση ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ο Αλέξης Τσίπρας να την περάσει από την ελληνική βουλή, οι πιέσεις που θα του ασκηθούν- βάσει όσων ο ίδιος έχει υποστηρίξει δημόσια τους τελευταίους μήνες- θα είναι ισχυρές.

Σε τούτο συνυπολογίζεται και το αίτημα της Ν.Δ για διενέργεια εθνικών εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ.

Άδειασμα Τσίπρα

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διέρρευσε με πάσα επισημότητα την περασμένη Παρασκευή ότι Τσίπρας- Καμμένος συνομολόγησαν… μορατόριουμ έως τον Μάρτιο , οπότε και υπολογίζει η Κυβέρνηση ότι θα φθάσει για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή.

Κοινώς, ότι έως και τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, οι δύο εταίροι θα κάνουν “ανακωχή” επί του “Μακεδονικού” και θα ξανασυζητήσουν τότε το μέλλον της συνεργασίας τους.

Από τις ΗΠΑ πάντως μόλις προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι και η Συμφωνία θα περάσει και η Κυβέρνησή του θα αντέξει, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Πάνου Καμμένου.

Πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει , ως έχει αναφέρει επανειλημμένως σε δημοσιεύματά του το Capital.gr: Μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα, το κυβερνών κόμμα διαθέτει 146 βουλευτές. Υπολείπονται πέντε έως τη συμπλήρωση του “μαγικού” αριθμού “151”, τους οποίους δεν θα δυσκολευτεί – κατά τα φαινόμενα- να βρει ( μεμονωμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ , το Ποτάμι και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, καθώς και ανεξάρτητοι, έχουν ταχθεί υπέρ της υπερψήφισής της).

Τα σενάρια που θα ανοίξουν ωστόσο από απόψε κιόλας το βράδυ, αφορούν τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει το θεάρεστον ( sic) έργο της και χωρίς τον Πάνο Καμμένο και συγκεκριμένα με ποιους.

Θα οδηγηθεί έκων άκων ο κ. Τσίπρας σε εκλογές μόλις φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα αποφύγει τις εθνικές κάλπες ( και για πόσο) με κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα αναζητήσει μεταγραφές από υπό διάλυση μικρά κόμματα;

Η συζήτηση και τα σενάρια ανοίγουν και επισήμως, από απόψε το βράδυ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, tης Νίκης Ζορμπά, 30/9/2018]