Ο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Την ισχυροποίηση ίου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

«Ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων», είπε, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη μονογραφή του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά, και των εκπροσώπων των εταιριών Total, Isabelle Gastineau, ExxonMobil, Tom Mcmahon, και ΕΛ.ΠΕ., Γιάννη Γρηγορίου.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός εστιάζοντας στην ασφάλεια και την προστασία του Περιβάλλοντος επισήμανε πως στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο, λέγοντας: «Θα ακολουθήσει άμεσα, η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων, ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού»

Όσον αφορά τιs επιπτώσεις από την αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη ΔΕΗ και για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα εξεταστούν στη βάση τριμήνου ή τετράμηνου και με βάση τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας, διευκρινίζοντας: «Είναι ένα εξωτερικό κόστος που πρέπει να συνυπολογίσουμε πώς μπορεί να επιμεριστεί. Έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη, για ρύθμιση της αγοράς δικαιωμάτων, ώστε να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που οφείλονται σε κερδοσκοπία. Η ΔΕΗ δεν μεταφέρει την επιβάρυνση στα τιμολόγια, σε αντίθεση με ιδιώτες που το προβλέπουν στα συμβόλαια. Στους σχεδιασμούς για τον επόμενο χρόνο η ΔΕΗ θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες κόστους».

Αναφορικά με τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής, ο επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε πως το έργο θα γίνει, καθώς έχει αδειοδοτηθεί και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχήματος, λέγοντας: «Υπάρχει θεσμική διαδικασία για us διασυνδέσεις τηρούμε απαρέγκλιτα τη διαδικασία αυτή, και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας», ενώ μιλώντας για τον Σταθμό του Αμύνταιου, που συμπληρώνει τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας, ανέφερε τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σταθάκης τόνισε πως θα δοθεί η παράταση ενός μήνα για την υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ζήτησαν οι επενδυτές, ενώ για το εξώδικο με το οποίο διεκδικεί αποζημίωση η Eldorado από το Δημόσιο για καθυστέρηση στην έκδοση αδειών, σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος με την εταιρία.

[ΠΗΓΗ: ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιάννη Χαλκιαδάκη, 30/09/2018]