ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ – ELDORADO ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ

Διάλογος για να βρεθεί λύση μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες μεταξύ της Eldorado και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που «ήρθε στην επιφάνεια» με το εξώδικο της εταιρείας προς το Δημόσιο, με το οποίο ζητείται αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ για ζημιές που προέκυψαν εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών για να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πως «θα γίνει διάλογος με την εταιρεία» για το θέμα. Άλλωστε, ο ίδιος, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με αντιπροσωπεία εργαζομένων, είχε αναφέρει πως το υπουργείο χρειαζόταν μια μικρή προθεσμία για να ξαναδεί το ζήτημα…

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», από το υπουργείο διαμηνύουν πως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ήδη υπάρχει.

«Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει διάλογος και το πρώτο θέμα στην ατζέντα αυτής της επικοινωνίας είναι το εξώδικο που έχει στείλει η εταιρεία» επισήμαναν στο «Έθνος» πηγές από το υπουργείο. Πάντως, θέση του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι πως πρέπει να υλοποιηθεί η επένδυση, όμως με τον τρόπο και τους όρους που προβλέπει η σύμβαση.

Μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θέλει το θέμα να έχει επιλυθεί μέσα στον Οκτώβριο. Αλλά και στις προθέσεις της Eldorado είναι ο διάλογος να έχει αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές θα μεγαλώσει. Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η εταιρεία είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της και να προσφύγει και στα δικαστήρια. Με αγωνία περιμένουν την έναρξη διαλόγου για το θέμα οι εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και στα μεταλλεία στη Χαλκιδική

Όπως είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Χρηστός Ζαφειρούδας, «δεν θέλουμε αυτή η σημαντική εκκρεμότητα να τραβήξει σε μάκρος και να φτάσουμε με το ζήτημα αυτό ανοικτό σε προεκλογική περίοδο. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε μέσο πίεσης από τη μια ή την άλλη πλευρά και να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο της αντιπαράθεσης. Παρά τη στασιμότητα που φαίνεται να υπάρχει αυτήν τη στιγμή, είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρούδας.

Το μεγάλο θέμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με την Eldorado, είναι η καθυστέρηση στην έκδοση τεσσάρων αδειών, κάποιες για σχεδόν έναν χρόνο. Οι άδειες που εκκρεμούν είναι: της εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο «τέταρτο παράρτημα» στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές (εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο), της αναθεώρησης της πολεοδομικός άδειας δόμησης για το εργοστάσιο των Σκουριών, της τροποποίησης του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο ξηρής απόθεσης των Σκουριών (υπεβλήθη στις 29 Μαρτίου) και της μετακίνησης των αρχαιοτήτων που, ενώ έχει δοθεί από τον τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει «κολλήσει» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Εύρη Τσουμή, 29/09/2018]