Στο μικροσκόπιο των δανειστών – που ετοιμάζουν “βαλίτσες” για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τις 10/9, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ – βρίσκονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η πορεία του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών με άνοδο 1,8% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 2,5% άνοδο κατά το 1ο τρίμηνο του έτους).
Η πορεία του ΑΕΠ παρακολουθείται στενά όμως και από τις αγορές ομολόγων, οι οποίες συνέχισαν και χθες να κλείνουν την “πόρτα” στην Ελλάδα με τις αποδόσεις να συνεχίζουν αυξάνονται: στο δεκαετές η απόδοση έφτασε στο 4,44% χθες, από 4,39% την προηγούμενη εβδομάδα…
Η χαμηλή αναπτυξιακή επίδοση της χώρας φέρεται να στερεί από την ελληνική πλευρά ένα από τα διαπραγματευτικά “όπλα” για τις αλλαγές που επιδιώκει στο “μείγμα” δημοσιονομικών μέτρων του 2019. Αναδεικνύει επίσης τα “τρωτά” σημεία της οικονομίας στο πεδίο των επενδύσεων, της κατανάλωσης αλλά και των εισαγωγών που αποτελούν την νέα “εστία” κινδύνου.
Αρνητικά μηνύματα για το 3ο τρίμηνο
Πλέον, το ζητούμενο είναι η πορεία του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες, και ειδικά το 3ο τρίμηνο, στο οποίο (θεωρητικά) η τάση θα πρέπει να είναι ανοδική, λόγω της τουριστικής σεζόν, αλλά και της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το χρέος και για την έξοδο από το μνημόνιο.
Ωστόσο ήδη τα πρώτα “δείγματα” δεν είναι τόσο θετικά, με τον λεγόμενο πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ να δείχνει οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, κυρίως λόγω του κλάδου των υπηρεσιών αλλά και της τάσης μείωσης των μεγάλων αγορών των καταναλωτών και των καταθέσεών τους.
Η διαπραγμάτευση για συντάξεις – παροχές
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν κομβικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα και θα κλιμακωθούν έως τον Οκτώβριο – Δεκέμβριο, αναφορικά με το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Και τούτο διότι ως συγκεκριμένος δείκτης (μαζί με τον πληθωρισμό, δηλαδή σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ) αποτελεί τον παρονομαστή των μετρήσεων υπολογισμού των πλεονασμάτων και του χρέους.
Το πακέτο πολυετών εξαγγελιών επιχειρείται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου μέρος του να ενσωματωθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για εξαγγελίες τις οποίες περιμένουν να ακούσουν και οι δανειστές προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη θέση τους για το ελληνικό ζήτημα.
Τα αγκάθια στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ αποκαλύπτουν μία νέα πηγή κινδύνου, για την οποία είχε προειδοποιήσει προ εβδομάδων και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και η οποία δεν γίνεται αμέσως ορατή. Ο λόγος για την αύξηση των εισαγωγών η οποία έφτασε στο 4,3% το δεύτερο τρίμηνο και “ροκανίζει” μέρος από τα οφέλη στο ΑΕΠ από την άνοδο των εξαγωγών (κατά 9,4% το ίδιο διάστημα).
Προς το παρόν η άνοδος των εισαγωγών είναι συγκρατημένη λόγω… ασθενούς ανάκαμψης: συνεχίζεται η μείωση των επενδύσεων (κατά 5,4% περιορίστηκε ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου), αλλά και της κρατικής κατανάλωσης (κατά 2%).
Ωστόσο, οι φόβοι που εκφράζονται από οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς είναι ότι με την πρώτη “προσπάθεια” ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης, οι ανάγκες για εισαγωγές (εξοπλισμού και άλλων αγαθών), θα εκτινάξουν και τις εισαγωγές, αμβλύνοντας ακόμη περισσότερο την επίδραση του – μοναδικού ίσως μέχρι στιγμής – μοχλού στήριξης του ΑΕΠ: του εξωτερικού τομέα της χώρας…
Κατά τα λοιπά, η πτωτική πορεία στις επενδύσεις και στην κρατική κατανάλωση καθρεφτίζει και την άτυπη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου (που τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα), αλλά και την αδυναμία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για τοποθέτηση στην ελληνική αγορά (τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους).
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 4/9/2018]