“ΚΟΒΟΥΝ- ΡΑΒΟΥΝ” ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΔΕΘ- ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Σε μεγάλες φούριες βρίσκονται στο Μαξίμου εν όψει της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου, ετοιμάζεται για επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά το φρικτό κάζο που υπέστη η Κυβέρνηση με τις φονικές πυρκαγιές που “έκαψαν” τη μεγάλη φιέστα που ετοίμαζε για την “έξοδο από τα μνημόνια”.

Το “όπλο” στην πρωθυπουργική φαρέτρα είναι η εξαγγελία ελαφρύνσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Χειροπιαστές δηλαδή “αποδείξεις” ότι η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης της χώρας θα έχουν άμεσο και απτό αντίκρισμα στις τσέπες των πολιτών.  Αυτή είναι η μοναδική μέθοδος, η οποία εκτιμούν στην Ηρώδου Αττικού, ότι μπορεί να “πείσει” το εκλογικό κοινό ότι “κάτι αλλάζει” και η χώρα περνά σε νέα εποχή.

Παροχές

Υπό αυτό το πρίσμα και με ορθάνοιχτο αυτό το ” στοίχημα”, στο πρωθυπουργικό επιτελείο “κόβουν και ράβουν” τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Πρελούδιο των υποσχέσεων που αναμένεται να μοιράσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα από το “μπαλκόνι” του Βελλιδείου , δόθηκε  κατά την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τη νέα του σύνθεση.

Περικοπές τέλος- ήρθε η ώρα για ελαφρύνσεις, διαμήνυσε συνοπτικώς ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας στήριξη σε ευρείες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, φέρονται αποφασισμένοι να συμπεριλάβουν στο καλάθι της ΔΕΘ και την εξαγγελία για μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για μέτρο, το οποίο σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Τσίπρα, θα σημάνει και την απόφαση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί και στα “μεσαία” στρώματα που έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που συνήψε με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η “αντεπίθεση” Τσίπρα δια παροχών, φιλοδοξεί εν πολλοίς να εξουδετερώσει την εκ δεξιών κριτική που δέχεται για φτωχοποίηση των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Η ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων διατυμπανίζεται πλέον δημόσια από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη ( π.χ τον Γ. Δραγασάκη) ωστόσο στο Μαξίμου στοχεύουν και στην ακύρωση του έτερου ψηφισμένου μέτρου που ήταν προϋπόθεση ( του ΔΝΤ) για να “κλείσει” η β’ αξιολόγηση: της μείωσης του αφορολόγητου.

Στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους, κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις, δηλώνουν ανοιχτά πως είναι απόφαση εκ των ων ουκ άνευ να ακυρωθεί και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου (πέραν των συντάξεων).

Αφορολόγητο

Και τούτο, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά συνομιλητής του πρωθυπουργού στο Capital.gr ” Πρόκειται για χειρότερο μέτρο και από αυτό των συντάξεων . Δεν υπάρχει περίπτωση να το εφαρμόσουμε, βάζοντας να πληρώσουν φόρους πολίτες με πενιχρά εισοδήματα”.

Σημειώνεται πάντως, ότι σε αντίθεση με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, του οποίου η ακύρωση θα “αποτυπωθεί” στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο- το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, αφορά το 2020.

Όπερ σημαίνει, θα συμπεριληφθεί στην  προεκλογική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.

Βάσει πάντως όσων διαρρέουν από την Κυβέρνηση, όσες παροχές εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το επόμενο Σάββατο, ” θα είναι κοστολογημένες και μετρημένες, μέχρι το τελευταίο ευρώ”.

Αχρείαστες γκρίνιες με τους (ευρωπαϊκούς) Θεσμούς, δεν επιθυμούν στο Μαξίμου, παρότι ακονίζονται τα μαχαίρια για “κόντρες” με το ΔΝΤ, το οποίο αντιδρά έντονα στην απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να μην περικόψει τις συντάξεις.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 3/9/2018]