ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ELDORADO

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αίτηση αποζημίωσης που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ για όσα δεν μπορεί να κάνει στις Σκουριές, έτσι ώστε να προχωρήσει η επένδυση, ήταν εξαιρετικά ήπια. Επαναλάμβανε τη θέση ότι η επένδυση στη Χαλκιδική είναι ενιαία και καλούσε την εταιρεία να αποδείξει ότι τα μέταλλα που παράγονται στην εξόρυξη είναι καθαρά, ενώ πρόσθετε ότι «εξετάζεται από τη διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Το αίτημα της εταιρείας, το οποίο αφορούσε την καταβολή αποζημίωσή 783 εκατ. ευρώ, είχε δημοσιοποιηθεί με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προσπάθεια διασύνδεσης της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ με το αίτημα της εταιρείας ήταν εμφανής και παρέπεμπε ευθέος στην απόφαση της εταιρείας να διακόψει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, που είχε ανακοινωθεί ακριβώς μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2017 και τότε του είχε χαλάσει το φιλικό προς το επιχειρείν πρόσωπο που είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει.

Όμως το αίτημα της εταιρείας είχε κατατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτος έναν μήνα νωρίτερα και δεν συνδεόταν με τη ΔΕΘ.

Σε αυτό η εταιρεία ενημέρωνε ότι απαιτούσε από το ελληνικό Δημόσιο:

  • Αποζημίωση74.620.496,49 ευρώ για τις δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε η εταιρεία εξαιτίας των ζημιογόνων γεγονότων καθυστέρησή της επένδυσης μέχρι τις 30/06/18.
  • Αποζημίωση 664.579.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη λόγω μη πραγματοποίησης καθαρών κερδών (έσοδα μείον έξοδα), τα οποία βασίμως η εταιρεία «θα είχε αποκομίσει από την εκμετάλλευση του Μεταλλείου Σκουριών αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε επιδείξει αντισυμβατική, παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά».
  • Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης 8.000.000, καθώς «εξαιτίας της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς του Ελληνικού Δημοσίου έχει τρωθεί σοβαρά η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρείας μας».

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η διεκδίκηση των αποζημιώσεων, η κατάθεση του εγγράφου δεν σημαίνει έναρξη της διεκδίκησης, αλλά έναρξη της προθεσμίας απαίτησης τόκων. Η ίδια η διεκδίκηση προϋποθέτει ότι η εταιρεία θα καταφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας.

Όπως διευκρίνισε όμως ο επικεφαλής της εταιρείας, όταν την επομένη μέρα επιβεβαίωσε την κατάθεση του εγγράφου, πρόθεσή της είναι να επιλυθεί το ζήτημα με φιλικό διακανονισμό.

Όμως προφανώς η εταιρεία δεν προσδοκά ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να αναμένει ότι σε προεκλογική περίοδο θα της καταβληθούν αποζημιώσεις.

Ουσιαστικά, δηλαδή, θέτει προκαταβολικά την επόμενη κυβέρνηση μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Αν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο του 2019, η αιτούμενη αποζημίωση θα έχει υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι η ΝΔ.

Και με βάση αυτό το σενάριο η εταιρεία σχεδιάζει το κατά πόσο θα μείνει ή θα φύγει από την Ελλάδα.

Άλλωστε ο τελευταίος χρόνος δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή της από τις αγορές. Όταν ανέλαβε ο κ. Μπερνς, τον Φεβρουάριο του 2017, η τιμή της μετοχής ήταν στα 3 δολάρια, όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν περίπου στα 1,1 δολάρια και αυτές τις ημέρες είναι περίπου στα 90 σεντς. Τη Δευτέρα μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος για αποζημίωση ήταν στα 89 σεντς, ελαφρώς ανεβασμένη από τα 82 που ήταν το χαμηλότερο σημείο της της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Μια εικόνα τού τι σκέφτεται η εταιρεία έδωσε ο αντιπρόεδρο5 της Eldorado Gold, Άντορ Λιπς, στην ημερίδα με θέμα «Οι ορυκτές πρώτες ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 83ns ΔΕΘ: «Η Eldorado Gold, για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις Σκουριές και γενικότερα στην υλοποίηση των projects που έχει έτοιμα και τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν στο ράφι, χρειάζεται τη συνεννόηση και συνεργασία και από πλευράς κοινωνίας, όπως και από πλευράς κυβέρνησης» είπε ο κ. Λιπς, ο οποίος πρόσθεσε: «Έχουμε μέχρι σήμερα επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια και δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις επιπλέον 1 δισ. δολαρίων, που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, πρέπει να υπάρχει και συνεννόηση με την κοινωνία και τους φορείς της πολιτείας».

Η τοποθέτηση του κ. Λιπς, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει ακόμη προσφυγή στη διαιτησία, σημαίνει ότι η εταιρεία δείχνει διατεθειμένη να περιμένει και να συζητήσει την επανέναρξη της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων και των Σκουριών, με την επόμενη κυβέρνηση.’Ομως η συζήτηση θα γίνει με τη δυνατότητα της προσφυγής στη διαιτησία να παραμένει το ισχυρό της όπλο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ευδοκιμήσουν.

Πρακτικά, δηλαδή, η επιλογή της αποχώρησης είναι πλέον οριοθετημένη και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους στην εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επένδυσης δεν ήταν στην ατζέντα της συνέντευξης που έδωσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτεργάτρια των κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ η τελευταία πορεία κατά της επένδυσης έγινε τον Απρίλιο, όταν η διαιτησία στην οποία είχαν καταφύγει ελληνικό Δημόσιο και Ελληνικός Χρυσός, με απόφαση του κ. Σταθάκη για να κριθεί η συμβατότητα της επένδυση» με τη σύμβαση των δύο πλευρών, δεν δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο.

Όμως πλέον στη διαδικασία μπαίνουν και οι ανακατατάξεις στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς ακούγονται φήμες ότι το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η επένδυση μπορεί να συγκινήσει εκ νέου τον επιχειρηματία που ήταν ο ιθύνων νους της επένδυσης στην εξόρυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η Eldorado επιλέξει να φύγει, εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του κ. Δημήτρη Κούτρα για την επένδυση, τώρα που η πρώην εταιρεία του, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέτοχος στην Ελληνικός Χρυσός, φέρεται να μην ενδιαφέρεται πλέον.

[Φωτό: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Οι ορυκτές πρώτες ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσία του πρέσβη Πάιατ των ΗΠΑ και του αντιπροέδρου της Eldorado Gold Άντορ Λιπς.]

[ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY, του Χρήστου Μάτη, 23/09/2018]