ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΝΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΟΙΡΑΖΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Πνίγηκε στα δακρυγόνα η πόλη την ώρα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ενώ ο πρωθυπουργός μοίραζε υποσχέσεις και… όραμα από το Βελλίδειο

Σοβαρά επεισόδια σημάδεψαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο, η Θεσσαλονίκη πνιγόταν στα δακρυγόνα. Παρά ταύτα, πραγματοποιήθηκε δυναμικό συλλαλητήριο για την Μακεδονία, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποίησαν τα συνδικάτα και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα και συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ του Σαββάτου. Στο επίκεντρο των επεισοδίων βρέθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ωστόσο ένταση σημειώθηκε και μεταξύ αντιεξουσιαστών – αστυνομίας στην Καμάρα. Αργά το βράδυ, σημειώνονταν προσαγωγές (πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε) για τα επεισόδια στην Καμάρα, ενώ δεκάδες κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια συνέχιζαν να καίγονται στο κέντρο της πόλης, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Από την εκτεταμένη χρήση χημικών, διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα επεισόδια μια γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι. Αν και η εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε στο ύψος του Δημαρχιακού Μεγάρου, στον Λευκό Πύργο και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, τα δακρυγόνα δημιούργησαν πρόβλημα σε εκείνους που ήθελαν να επισκεφθούν τα περίπτερα της ΔΕΘ, κάποιους προσκεκλημένους που εισέρχονταν στο Βελλίδειο, ακόμη και πολίτες που κάθονταν στις καφετέριες της Λεωφόρου Νίκης.

Στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων βρέθηκαν κατά κύριο λόγο οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, οικογένειες με μικρά παιδιά έτρεχαν να προφυλαχθούν από τους τόνους των χημικών που έπεσαν στην παραλία, κοντά στο Μακεδονία Παλλάς. Την ίδια ώρα, μεταξύ Δημαρχείου και Αρχαιολογικού Μουσείου εξελισσόταν μάχη, με ομάδα διαδηλωτών να εκτοξεύουν πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες και οι αστυνομικοί να απαντούν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου – λάμψης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το Δημαρχείο, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές θέλησαν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας, που δεν τους επέτρεπε να προσεγγίσουν το Βελλίδειο. Η αστυνομία απάντησε δυναμικά και η Θεσσαλονίκη πνίγηκε στα χημικά. Απαντώντας, οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά υβριστικά συνθήματα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: http://www.in.gr, 8/9/2018]