ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΟΣ “ΓΥΡΟΣ” ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Το θρίλερ για το ελληνικό ζήτημα και για την ολοκλήρωση της εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια δεν τελειώνει τον Αύγουστο, με την (νέα) επικύρωση του μνημονίου από τη γερμανική Βουλή, μετά την προσαρμογή του 1 εκ των 88 προαπαιτούμενων που αφορά στο ΦΠΑ για τα “προσφυγικά” όπως λέγονται νησιά και δεν θα αναβληθεί για 6 μήνες (με πρόταση αντικατάστασής του από περικοπή αμυντικών δαπανών).

Περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα ψηφοφορία η οποία θα λάβει χώρα μετά τις θερινές διακοπές, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής.

Ο λόγος για την επικύρωση των αποφάσεων του Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος και ειδικά για κάποια μέτρα όπως είναι η δεκαετής παράταση που δόθηκε στην αποπληρωμή του 2ου δανείου καθώς και σε άλλα μέτρα τα οποία πρέπει να τύχουν επικύρωσης από τα κοινοβούλια κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και του γερμανικού.

Ο τρίτος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων διαμορφώνει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων από τον ESM, αλλά και για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων που έχει οργανώσει η ελληνική πλευρά, αναφορικά με την εξαγορά δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι μόνο.

Το πρώτο βήμα είναι η γερμανική Βουλή να επικυρώσει – για δεύτερη φορά – τα κείμενα του μνημονίου (σ.σ. εγκρίθηκαν στις 28/6 και μία ημέρα μετά έγινε η εξαγγελία Τσίπρα) και έτσι να άρει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το προαπαιτούμενο των συντελεστών ΦΠΑ.

Η κίνηση είχε γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από στελέχη των θεσμών. Γι αυτό και ο ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η κρίση αποκαλύφθηκε στην σύνοδο Eurogoup/ESM (σ.σ. έγιναν παράλληλα σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ) απάντησε με πρόταση περικοπής αμυντικών δαπανών ίσης αξίας (28 εκατ. ευρώ).

Η κίνηση της Γερμανίας καθρεφτίζει τις εσωτερικές πιέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν διάπλατα από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο κοινοβούλιό της κατά την 1η έγκριση των 88 προαπαιτούμενων και της τελικής αξιολόγησης του 3ου μνημονίου. Αποτελεί όμως και έναν τρόπο προειδοποίησης προς το ελληνικό πολιτικό ακροατήριο ότι δεν θα δεχθεί να υπάρξει προηγούμενο ελαστικής στάσης…

Πλέον η κίνηση αυτή ουσιαστικά μεταφέρει χρονικά την έλευση των 15 δισ. ευρώ του τελευταίου πακέτου δόσεων (που ήταν προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες) κατά ένα μήνα, στο όριο της λήξης της διαθεσιμότητας τους (21 Αυγούστου), με τον ESM πάντως χθες σε ανακοίνωσή του να διαβεβαιώνει ότι τα λεφτά θα φτάσουν εγκαίρως στα ελληνικά ταμεία.

Όσον αφορά στον 3ο γύρο έγκρισης από τη γερμανική Βουλή που σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στο χρέος της 21ης Ιουνίου, μεταφέρει χρονικά για τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος από τον ESM, αλλά και μηδενίζεται το περιθώριο ενεργοποίησης του QE.

Αφού ολοκληρωθούν και αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας χρέους (την οποία όμως δεν θα ανακοινώσει). Μετά, από όλη αυτή τη διαδικασία και αφού υπάρξει και η πολιτική επικύρωση θα μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει στα σχέδια που έχει για εξαγορά ακριβών δανείων που λήγουν άμεσα (τα επόμενα 2-3 χρόνια), με πρώτα στη “λίστα” αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΚΤ (με αρχικό πόσο τα 3,3 δισ. ευρώ) και σε απόλυτη συμφωνία με τον ESM. Ανάλογα με τα διαθέσιμα που θα έχει η Ελλάδα (δηλαδή επιπλέον έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ή με την διασφάλιση της λήψης των κερδών ομολόγων που συνδέονται με αιρεσιμότητες) σχεδιάζονται και άλλες κινήσεις.

Παράλληλα, μετά την απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται σε ισχύ την 21η Αυγούστου και η Ενισχυμένη Εποπτεία. Στην πράξη η διαδικασία ενεργοποίησής της θα είναι σταδιακή και θα διαρκέσει έως και το επόμενο Μάιο με σειρά αλλεπάλληλων ελέγχων, αποστολών και εκθέσεων. Πρώτο βήμα θα είναι η έναρξης της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στις 15 Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και θα αποτελεί την επίσημη εκκίνηση για την “μάχη” αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 14/7/2018]