ΟΙ ΓΛΥΚΕΣ «ΑΜΑΡΤΙΕΣ» ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Η πλούσια βλάστηση, η γενναιοδωρία της θάλασσας του Αγίου Όρους, οι γευστικές παραδόσεις των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και η επιρροές της Ανατολής, κάνουν αυτό το κομμάτι της Χαλκιδικής έναν παράδεισο γευσιγνωσίας.

Έκτος από τα παραδοσιακά φαγητά της η Χαλκιδική φημίζεται για τα γλυκά της.  Τα παραδοσιακά γλυκά της Αμμουλιανής έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει θέμα ακόμη και από τον γνωστό σεφ Τζέιμι Όλιβερ.

Η περιοχή προ του Αγίου Όρους, φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες καθώς ευδοκιμούν πολλά εποχιακά φρούτα.

Με το CNN Greece και τις δράσεις του Action in Greece βρεθήκαμε στην Αμμουλιανή όπου δύο κυρίες του νησιού η κυρία Μαρία και η κυρία Πασχαλιά, μας έδειξαν πως φτιάχνονται δύο από τα παραδοσιακά γλυκά τους. Τα “σαλμπουρέκια” και τα “αμυγδαλωτά λουλούδια”.

Αν μιλάμε λοιπόν για εναλλακτικό τουρισμό, να μια περίπτωση γευσιγνωσίας που αποτελεί μοναδική περίπτωση και θα πρέπει να εντάσσεται σε όλους τους τουριστικούς καταλόγους. Το φαγητό άλλωστε , το αγνό και παραδοσιακό φαγητό, γίνεται όλο και περισσότερο ένα τουριστικό προϊόν της κατηγορίας luxury. Πρόκειται για συνταγές που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά το 1922.

Τα αμυγδαλωτά λουλούδια, που δεν είναι μόνο λουλούδια αλλά τα σχήματα εξαρτώνται πάντα από τη φαντασία αυτή ή αυτού που τα φτιάχνει, ζυμώνονται στο χέρι με υπομονή και τέχνη κομμάτι κομμάτι μέχρι να γίνει ένα μικρό γλυπτό. Οι γυναίκες του νησιού μαθαίνουν την τέχνη των σπιτικών γλυκών στις νεότερες γενιές οι οποίες τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων και τα φτιάχνουν σε πρώτη ευκαιρία.

Είναι τα γλυκά που μοιράζονται σε αρραβώνες, βαφτίσεις και γάμους αλλά προσφέρονται και ως μπομπονιέρες.

Είναι προφανές , όπως μας είπαν και οι δύο κυρίες, ότι αυτά τα γλυκά δεν θα τα βρει κανείς στα ζαχαροπλαστεία καθώς απαιτούν τέχνη, κόπο και χρόνο που καμία μαζική παραγωγή δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Στην περιοχή μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε τη φυλλωτή πίτα που μοιάζει με το μπακλαβά, πορτοκαλόπιτα και γλυκό κουταλιού καρπούζι.

Παρακολουθήστε το βίντεο και δοκιμάστε να κάνετε αυτά τα γλυκά και στο σπίτι σας. Είναι εύκολα και ιδιαίτερα. blob:https://www.dailymotion.com/bc63a475-2293-4477-a42b-46366973a717

[ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/, του Κώστα Πλιάκου, 12/7/2018]