ΦΑΙΛΜΠΡΙΦ: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Το προνομοθετημένο πακέτο με τη συνταξιοδοτική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και τα ενδεχόμενα αντίμετρα, αφορούν τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του προϋπολογισμού, την προώθηση της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης και την εξασφάλιση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο οι επενδυτές αλλά και οι πολίτες θα έχουν εμπιστοσύνη, αναφέρει στο “Πρώτο Θέμα” ο επικεφαλής του EWG, Χανς Φάιλμπριφ.

“Οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό (self-deafeating) και ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της στη Ζώνη του Ευρώ θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο”, επισημαίνει ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μοσκοβισί πως “οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες”.

Ο Ολλανδός πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αντικαταστάτης του Τόμας Βίζερ στο EuroWorking Group ξεκαθαρίζει ότι η επιτήρηση δεν αφορά νέους όρους, αλλά την ολοκλήρωση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και γενικότερα τη μη αντιστροφή των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Για το πώς θα λειτουργεί η ενισχυμένη εποπτεία, ο κ. Φάιλμπριφ σημειώνει ότι στο Eurogroup θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές και βάσει αυτών θα ξεκλειδώσουν κάποια από τα μέτρα για το χρέος, ότι το ΔΝΤ θα συνδεθεί με τη μετα-προγραμματική παρακολούθηση, ενώ εκτιμά ότι η Κομισιόν έλαβε προσεκτικά υπόψη τις δεσμεύσεις πολιτικής των ελληνικών αρχών που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να εξειδικευτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με άλλους θεσμούς το επόμενο διάστημα.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 8/7/2018]