Εντός του χώρου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου λειτουργεί το Βιοτεχνικό- Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ) με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό.
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου-Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο. Στα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πρώτης Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Γ.Ε.Μ.Λ.). Ιδρύθηκε το 1995 από το ΕΜΠ με πρωτοβουλία του τότε αντιπρύτανη Καθ. Παναγόπουλου το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Η λειτουργία του πάρκου στοχεύει στη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων όπως και εν γένει πολιτισμού.
Στα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πρώτης Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Γ.Ε.Μ.Λ.) ιδρύθηκε το 1995 από το ΕΜΠ το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Βασικός σκοπός του αποτελεί η διάσωση της σημαντικής βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Λαυρίου (κτίρια, μηχανήματα, έγγραφα, ιστορικές– τεχνικές πληροφορίες, ζωντανές ιστορικές μνήμες εργαζομένων στη Γ.Ε.Μ.Λ κτλ).
Μέσα στο χώρο αυτό, εκτός των προαναφερμένων δραστηριοτήτων, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις σχετικές με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής και με την ανάδειξη των ιστορικών μεταλλευτικών-μεταλλουργικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Εντός του χώρου αυτού, λειτουργεί το Βιοτεχνικό- Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ) με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό. Έργο του είναι να συλλέγει υλικό, να διαφυλάττει να ερευνά και να εκθέτει, με στόχο την εκπαίδευση σε ό,τι αφορά στη βιοτεχνική-βιομηχανική ιστορία της περιοχής . Προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε ενήλικες, νέους και παιδιά. Πολλά από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα αφορούν στους ορυκτούς πόρους της χώρας και τη χρήση των ορυκτών στην Καθημερινή Ζωή. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζονται από εκθέματα Μουσείων από συλλογές του ΒΒΕΜ και από κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό.
Όλος ο χώρος του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου έχει γίνει πλέον πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, μαθητών, εκπαιδευτικών, επιστημόνων, πολιτιστικών φορέων κτλ., δίνοντας μία σημαντική ώθηση στην επισκεψιμότητα της πόλης του Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής.
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου. Βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου. Αναδεικνύει με τον πλέον ζωντανό τρόπο την εξόρυξη του μαρμάρου από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Αναπαραστάσεις λατομείων, μεθόδων και εργαλείων εξόρυξης, οπτικοακουστικό υλικό για τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτεχνίτη, παρουσιάσεις της σύγχρονης μαρμαροτεχνίας, εκθέματα του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούνταν στα λατομεία και άλλα σχετικά, αναδεικνύουν στον επισκέπτη ανάγλυφα όλη τη μαρμαρική παράδοση του νησιού από την εξόρυξη ως το ολοκληρωμένο μαρμάρινο καλλιτεχνικό έργο.
Το μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου και αναδεικνύει με τον πλέον ζωντανό τρόπο την εξόρυξη του μαρμάρου από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Το Μουσείο αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους εθνικούς επισκέπτες του νησιού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τουριστικής του κίνηση
[ΠΗΓΗ: oryktosploutos.net, με στοιχεία από http://www.ltp.ntua.gr/, επιμέλεια Πέτρου Τζεφέρη, 6/7/2018]