ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Όσοι πίστευαν ότι η έξοδος από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου ισοδυναμεί με πλήρη δημοσιονομική αυτονομία της χώρας διαψεύστηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. H αρνητική τροπή που έλαβε το θέμα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου –με την απόφαση του Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης– έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από το «μικροσκόπιο» εταίρων και δανειστών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν πρέπει να κάνει πίσω στη μείωση των συντάξεων.
Για να φτάσουμε στην απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, εξελίχθηκε ένα πλούσιο παρασκήνιο με πολύ πρόχειρους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και ανακριβείς αναφορές, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το πράσινο φως της Κομισιόν και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια. Συγχρόνως, ο επίτροπος Μοσκοβισί θέλοντας να υπερασπιστεί την ελληνική κυβέρνηση, έκανε και αυτός δηλώσεις από την πλευρά του λέγοντας ότι υπήρχε συνεννόηση με τους θεσμούς που διαψεύστηκαν από το Eurogroup, αφήνοντας πολλούς στις Βρυξέλλες να αναρωτηθούν αν η υποστήριξη αυτή βασίστηκε στις προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες του επιτρόπου ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών.
Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση θα παραμείνει για «όσο διαρκεί η κρίση και όσο είμαι πρωθυπουργός», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.
Από πολλούς συνδέθηκε αυτή η θετική εξέλιξη με τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με την καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το προσφυγικό και το ενδεχόμενο να παίρνει πίσω η Ελλάδα τους πρόσφυγες που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ε.Ε. και βρίσκονται στα γερμανικά σύνορα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τι ειπώθηκε μεταξύ τους, αλλά κρίνοντας από τη στάση που έχει κρατήσει στο παρελθόν η κ. Μέρκελ, δεν συνηθίζει να δίνει ανταλλάγματα από διαφορετικές ατζέντες, ενώ συγχρόνως στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης έχει δείξει ότι δεν προσπερνά διαδικασίες και θεσμούς.
Τότε, στην ανακοίνωσή του ο Αλ. Τσίπρας είχε τονίσει ότι η απόφαση λήφθηκε μετά την «κατανόηση του Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών σε αυτά τα 5 νησιά», όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Οπως είναι γνωστό, ύστερα από τρία μνημόνια, η Κομισιόν αποτελεί έναν μόνο από τους θεσμούς και σίγουρα δεν έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι των υπόλοιπων θεσμών (ΕΚΤ, ΕΜΣ και ΔΝΤ) από την πρώτη ημέρα εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την εξαγγελία αυτού του μέτρου, καθώς, πρώτον, δεν ήταν ενήμεροι και, δεύτερον, δεν είχαν δώσει την έγκρισή τους για μία τέτοια πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας είχαν εκφραστεί από σειρά πρωτευουσών και όχι μόνο από τη Γερμανία ενοχλήσεις ως προς την εξαγγελία του μέτρου για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ. Καθώς η ανακοίνωση είχε γίνει από τον Ελληνα πρωθυπουργό και οι θεσμοί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μεγάλο θέμα, μία ανάσα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, διατηρήθηκαν πολύ χαμηλοί τόνοι. Το Βερολίνο ζήτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την Αθήνα να καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών.
Στην αρχή της εβδομάδας, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αναφερθεί στο πρόβλημα, λέγοντας όμως ότι τελικά επρόκειτο να διευθετηθεί με την προσαρμογή της έκθεσης συμμόρφωσης μέχρι την Πέμπτη, έτσι ώστε την Παρασκευή το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, να δινόταν και η τελική έγκριση για την εκταμίευση των 15 δισ.
Όμως, την Πέμπτη το απόγευμα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Ολ. Σολτς ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην εκταμίευση. Η εξαγγελία Τσίπρα δεν είχε περάσει απαρατήρητη ούτε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Ολ. Σολτς δεν μπορεί «απλώς να συναινέσει» στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. Ο κ. Σέφλερ είχε σχολιάσει πως «είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα».
Οι θεσμοί προσπάθησαν να κρατήσουν πολύ χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μικρό κόλλημα το οποίο θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το ΕΜΣ είπε ότι ελήφθη μια απόφαση αλλά επί της αρχής, δηλαδή τα χρήματα θα εκταμιευθούν στις αρχές Αυγούστου, εφόσον ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία στη Γερμανία. Το ποσό των 28 εκατ. που θα βρεθεί από περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το πλήγμα που υπέστη για άλλη μια φορά η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο.
[ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/, 15/7/2018]