48ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ – ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

O 48ος Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 στη Νικήτη και διοργανώνεται από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης “Ο Σίθων” και την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας.

Οι κολυμβητές θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου 14 Ιουλίου από την παραλία της Καλλιθέας της Κασσάνδρας και θα τερματίσουν στην παραλία της Νικήτης στη Σιθωνία, διανύοντας την απόσταση των 26 Κm, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης.

Για την ασφάλειά τους θα συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.

Ιστορικό σημείωμα

Πριν από 48 χρόνια τον Ιούλιο του 1971, μια παρέα Νικητιανών, με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη στη Κασσάνδρα, κολυμβώντας τον Τορωναίο Κόλπο. Το ξεκίνημα των επτά κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε.

Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να πιστέψουν ακόμα, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, 6/7/2018]