CAPITAL ECONOMICS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ – ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

H Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών διασώσεων και τις σκληρές τους προϋποθέσεις, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεση με τίτλο “Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της;”, ωστόσο όπως προειδοποιεί, οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον της στην ευρωζώνη, θα παραμείνουν.

Η ελληνική οικονομία έχει δείξει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, σημειώνει η Capital Economics. Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,3% το 2017, και την επέκταση κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση άγγιξε στο 2,3%, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Αυτές οι εξελίξεις, όπως σημειώνει η Capital Economics, βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και ενίσχυσαν τις προοπτικές του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, Ενώ η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά οδήγησε στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τον ESM, η C.E εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα χρήματα αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, τονίζει, πως η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και το χαλαρό προφίλ των υποχρεώσεών της, δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως παρά τα παραπάνω, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν και πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Όπως τονίζει, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς μεγάλη διαγραφή στο μέλλον, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το διάστημα των αναταραχών στην Ιταλία, αποτελεί προειδοποίηση ότι το κλίμα στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί ταχύτατα.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 19/7/2018]