ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Οι επιδόσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές στη σκιά του εμπορικού πολέμου και της επιβολής δασμών και αντίμετρων

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη παρασύρει στη δίνη του τις αγορές εμπορευμάτων, με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων που βρίσκονται στο στόχαστρο των δασμών της Ουάσιγκτον και των αντίμετρων από τους εμπορικούς εταίρου ς των ΗΠΑ Παρά τις προσδοκίες για μεγάλα κέρδη, οι επιδόσεις των εμπορευμάτων στο πρώτο εξάμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές. Ζάχαρη και παλλάδιο ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων, ενώ κακάο και χάλυβας από τους μεγάλους κερδισμένους.

Οι επιδόσεις των εμπορευμάτων καθορίζονται φέτος τόσο από τα βασικά θεμελιώδη, αλλά και από γεωπολιτικούς παράγοντες και κυρίως την εμπορική αντιπαράθεση, τονίζει ο Άνταμ Κόος, πρόεδρος της Libertas Wealth Management. «Οι εμπορικές εξελίξεις ήταν καθοριστικές για την κατεύθυνση των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων», προσθέτει.

Οι τιμές της ζάχαρης κατέγραψαν από τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση πάνω από 18% στο πρώτο εξάμηνο. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων και το παλλάδιο, με πτώση 10%. Στους «πρωταθλητές» συγκαταλέγονται τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια χάλυβα, με ράλι σχεδόν 37%, το κακάο, με κέρδη σχεδόν 31 %, αλλά και η ξυλεία με τις τιμές να ενισχύονται πάνω από 25%. Εν γένει, ο Δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg (Bloomberg Commodities Index, που απαρτίζεται από 22 εμπορεύματα) είχε απώλειες 1,9% κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους. Οι τιμές της σόγιας υποχώρησαν σχεδόν 8%, λόγω καλύτερων του αναμενομένου στρεμματικών αποδόσεων, βελτιωμένων καιρικών συνθηκών, καθώς και εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο από τη σινο-αμερικαντκή εμπορική διαμάχη, εξηγεί ο Γουίλ Ριντ, διευθύνων σύμβουλος της GraniteShares.

Τα μέταλλα

Οι δασμοί 25% που επιβάλλει η Αμερική στις εισαγωγές χάλυβα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πυροδότησε δυναμικό ράλι στις τιμές του μετάλλου, με άνοδο σχεδόν 37%. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια χάλυβα θερμής έλασης αναρριχήθηκαν στα 929 δολάρια στα μέσα Ιουνίου, στα υψηλότερα επίπεδα 20ετίας.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος έχουν υποχωρήσει. «Η πλειονότητα του χάλυβα υπό επεξεργασία προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά, άρα «η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα έχει μειωθεί», δηλώνει ο Τζο Κασούτσι διευθύνων σύμβουλος της FJM Ferro. Από τα βασικά μέταλλα, ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες περίπου 9% τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε εξαμηνιαία βάση, ενώ μόνο τον μήνα Ιούνιο υποχώρησε 6,5%, που αποτελεί τη χειρότερη μηναία πτώση από τον Νοέμβριο του 2015, εν μέσω μειωμένης ζήτησης.

Το νικέλιο υποχώρησε 13% σε εξαμηνιαία βάση και 15% στο τρίμηνο. Η πολιτική δασμών είχε ως αποτέλεσμα το ράλι στις τιμές ξυλείας να συνεχισθεί και στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι δασμοί της Ουάσιγκτον στις καναδικές εισαγωγές είχαν ως αποτέλεσμα περιορισμένη προσφορά. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, όπως ο Βάλτερ Τσίμερμαν, αναλυτής στην ICAP, προειδοποιούν για μια «μεγάλη κερδοσκοπική φούσκα».

Τα γεωργικά

Μεταξύ των γεωργικών εμπορευμάτων, η εικόνα ήταν μικτή στο πρώτο εξάμηνο. Οι τιμές του καλαμποκιού υποχωρούν πάνω από 5% από τον Απρίλιο, ενώ το σιτάρι ενισχύθηκε 5,80% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Παρά τα κέρδη, απέχει σχεδόν 11,25% από τα υψηλά 11μήνου -548,06 δολάρια- που άγγιξε στις 28 Μαΐου.

Στους έξι πρώτους μήνες του έτους, πρωταθλητές επιδόσεων μεταξύ των εμπορευμάτων ήταν ο χάλυβας, κακάο, ξυλεία, αλλά και το αργό πετρέλαιο. Στα τέλη Απριλίου, οι τιμές του κακάου (στα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου) είχαν αναρριχηθεί σε υψηλά 18 μηνών, στα 2.836 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων ICE. Έκτοτε απώλεσαν μέρος των κερδών τους, κλείνοντας στο πρώτο εξάμηνο στα 2.512 δολάρια ο τόνος.

Οι σοδειές κακάου στην Ακτή Ελεφαντοστού υπέστησαν πλήγμα από την πολύμηνη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που συνέβαλε στο ράλι με άνοδο σχεδόν 50% στο πρώτο τρίμηνο

Οι άφθονες βροχοπτώσεις τον Μάρτιο έφεραν και αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κακάου, κρίνοντας όμως ότι τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν ακόμη 58% ανάκαμψη από τα χαμηλά του Απριλίου 2017.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Αγγελικής Κοτσοβού, 2/7/2018]