ΜΕ ΕΞΙ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Με έξι “παρών” ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την περασμένη εβδομάδα, στο αρχικό στάδιο συμμετείχαν ο όμιλος Κοπελούζου (Damco Energy) σε συνεργασία με την κινεζική Beijing Guohua Power Company, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (Όμιλος Στασινόπουλου), ενώ το αμιγώς διεθνές ενδιαφέρον περιορίστηκε σε δύο τσεχικές εταιρίες, την Energeticky Prumyslovy Holding (EPH) και την Indoverse Coal Investments. Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες, στο φόντο της επίσκεψης του Ινδού προέδρου στη χώρα μας , που έφεραν ανάμεσα στους μνηστήρες ισχυρό ινδικό όμιλο. Αντίθετα επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι εκτιμήσεις, ότι θα απουσιάσουν εντελώς από το διαγωνισμό οι ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας, (από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κλπ) οι οποίες κινούνται τάχιστα στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης, ενώ θεωρούν ασύμφορες πλέον τις επενδύσεις στη λιγινιτική παραγωγή λόγω της εκτόξευσης του κόστους των ρύπων.

Το κόστος δικαιωμάτων ανά τόνο από τα 5 6 ευρώ πέρυσι έχει φτάσει στα 15 17 ευρω φέτος, την ώρα που υπολογίζεται ότι οι δύο, (προς πώληση) μονάδες της Μεγαλόπολης βαρύνονται με 2 τόνους και η Μελίτη με 1,2 τόνους CΟ2 ανά MWh.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε απέχει και των προσδοκιών του υπουργείου Ενέργειας που είχε μιλήσει για παρουσία 15 υποψήφιων επενδυτών κατά το market test.

Πως θα κινηθούν

Η στρατηγική των Ελλήνων, αλλά και των ξένων παικτών που είναι παραγωγοί ενέργειας είναι να προχωρήσουν μέχρι το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, αποκτώντας πρόσβαση στο data room και στα αναλυτικά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία των μονάδων, έτσι ώστε σταθμίσουν αν μια πιθανή επένδυση θα είναι βιώσιμη. Από διαφορετική θέση μπαίνει η πλευρά Στασινόπουλου, καθώς ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος διαθέτει το ατού αντιστάθμισης του κόστους ρύπων. Αντίστοιχο πλεονέκτημα διαθέτει και η Μυτιληναίος λόγω της Αλουμίνιον.

Έτσι καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια είναι εάν στην επόμενη φάση θα μπουν σε κοινοπραξία με κάποιο από τα σχήματα που θα περάσουν, μεγάλες βιομηχανίες που αφενός διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης CO2 και αφετέρου μπορούν να απορροφούν την παραγόμενη ενέργεια, σε προνομιακές τιμές. Ο λόγος τώρα περνάει στους συμβούλους της ΔΕΗ, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 22/06/2018]