Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΕΠΝΙΞΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Κάθε καλοκαίρι φοβόμαστε τις φωτιές, φέτος τη βροχή»! Με αυτή τη φράση οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους, μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Νεφέλη . Οι ουρανοί άνοιξαν το απόγευμα της Τρίτης και το νερό που έπεσε δεν ξέπλυνε τις αμαρτίες και τις παραλείψεις του παρελθόντος! Απεναντίας, αποκάλυψε μπαζωμένα ρέματα, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά και υποσχέσεις και εξαγγελίες που έμειναν στα λόγια και ποτέ δεν έγιναν πράξη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου πως ο νομός χρειάζεται πολύ περισσότερα έργα πλημμυρικής προστασίας αυτά που έχουν γίνει. «Οι ανάγκες για έργα είναι πολλές. Ικανοποιούμε και υλοποιούμε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους εκείνα που είναι άμεσης προτεραιότητας» λέει ο κ. Γιώργος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο, «φέτος εγκρίθηκαν έργα 5.000.000 ευρώ, που κρίθηκαν απαραίτητα μετά την περσινή θεομηνία που χτύπησε την Τορώνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε μισή ώρα έπεσε ποσότητα νερού ενός έτους, με τις καταστροφές να είναι βιβλικές. «Η βροχή κατέβασε ένα “βουνό” φερτές ύλες στον κεντρικό δρόμο της Νικήτης» σχολιάζει ο κ. Τζίτζιος, ο οποίος ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από πέρσι ο δήμος του για τρεις μήνες. Μέσα σε λίγα λεπτά οχήματα βρέθηκαν στη θάλασσα, καταστράφηκαν δρόμοι και αρδευτικά δίκτυα, πλημμύρισαν οικίες και καταστήματα, ενώ ένα ξενοδοχείο στην ακτή Σαλονικιού εκκενώθηκε. Καταστροφές υπήρξαν και στην Κασσάνδρα, στο πρώτο πόδι.

«Έχει “μελανιάσει” η μισή Χαλκιδική» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος. Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Εμμανουήλ Τσολάκη, δέχτηκε περισσότερες από 200 κλήσεις. Μείωση της κίνησης και ακυρώσεις τουριστών «βλέπει», ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Βαγγέλη Στολάκη, 28/06/2018]