ΤΟ ΔΝΤ ΞΕΚΙΝΗΣΕ “ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ” ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟ-ΕΣΟΔΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης (και όχι μόνο), προκειμένου να ολοκληρώσει -όπως είχε προαναγγείλει η κα Λαγκάρντ στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας- την έκθεσή του για την Ελλάδα.

Διενεργείται βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του (σ.σ. και όχι στη βάση του επί της αρχής δανείου που συμφωνήθηκε πέρυσι) και περιλαμβάνει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας χρέους η οποία αναμένεται εκ των προτέρων να το δείχνει “μη βιώσιμο” μακροπρόθεσμα (μετά το 2032). Αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρχει θετική αναφορά για την “μεσοπρόθεσμη” βιωσιμότητά του (έως το 2032).

Στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας των επαφών βρέθηκε η πορεία των εσόδων, που παρουσιάζει υστέρηση τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ. Επί τάπητος τέθηκε και γενικότερα η διασφάλιση των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης φέτος και το 2019.

Σήμερα αναμένεται να ασχοληθούν με το ασφαλιστικό σύστημα και με την μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του (καθώς επηρεάζει σημαντικά και την έκθεση βιωσιμότητας χρέους). Το ΔΝΤ θα ζητήσει επίσης στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα με την επιτάχυνση πλειστηριασμών και κόκκινων δανείων (ένα πεδίο που αποτελεί κόκκινο πανί για το Ταμείο).

Στοιχεία αναμένεται να ζητήσει και για τα μεγάλα μέτωπα του μνημονίου που παραμένουν ανοιχτά μετά τον Αύγουστο και συνδέονται τόσο με το δημόσιο και τη στελέχωση του (η οποία απαιτεί παρεμβάσεις που έχουν “ξεφύγει” με μεγάλο μέτωπο αυτό της στελέχωσής του), όσο και  με τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, αλλά και για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο εργασιακό και στον κατώτατο μισθό. Οι αυξήσεις (με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς) αναμένεται να γίνονται ετησίως, μετά από διαβούλευση και σε συμφωνία με τον νόμο του 2013 που προβλέπει λελογισμένες αυξήσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο αλγόριθμος υπολογισμού τους θα κρίνεται με βάση στοιχεία τα οποία θα συλλέγονται κυρίως από επιστημονικούς φορείς.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που θα έχει ολοκληρώσει η Κομισιόν αναφορικά με την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Χθες η κάθοδος του ΔΝΤ συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επαφές προετοιμασίας με τον Υπουργό Οικονομίας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Όλγα Γεροβασίλη. Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές θα γίνουν φέτος  σε τεχνικό επίπεδο χωρίς τη συμμετοχή υπουργών αλλά και του επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ.

Επιφυλάξεις από Κομισιόν για βιωσιμότητα

Πέρα από το ΔΝΤ (το οποίο δεν μπορεί να ορίσει το ελληνικό χρέος ως μακροπρόθεσμα βιώσιμο μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δική της Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (η οποία ενσωματώθηκε στην Έκθεση Συμμόρφωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο) διατηρεί επιφυλάξεις στο πεδίο του χρέους.

Η Κομισιόν διαπιστώνει σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας μετά το 2032, αλλά και “κλείνει το μάτι” προς το ΔΝΤ συγκλίνοντας με αυτό στις προσδοκίες για το μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης Ελλάδας οποίος πλέον ορίζεται σε μόλις 1% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά. Περιλαμβάνει επίσης και Plan B χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% μετά το 2022 (σ.σ. κάτι που ζητούσε το ΔΝΤ), αντί για 2,2% μετά το 2025 που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Το δυσμενές σενάριο όμως της Κομισιόν οδηγεί σε προβλέψεις για εκτόξευση του χρέους σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις που βασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Προειδοποιήσεις και αποστάσεις από τον Κερέ (ΕΚΤ)

Αλλά και ο Μπενουά Κερέ μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στηρίζει μεν την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, αλλά εκφράζει και την παραδοχή ότι και μετά από αυτές τις αποφάσεις το χρέος γίνεται “πιο βιώσιμο” σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή έως το 2032) ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το θέμα δεν έχει λυθεί και βασίζεται στις δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα αν αυτά κριθούν τότε αναγκαία.  

Παραδέχεται επίσης ότι υπήρξαν λάθη στη χάραξη της πολιτικής των μνημονίων με  υπερβολική συγκράτηση δαπανών αντί για μεγαλύτερο ρεαλισμό εξαρχής όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει επιπτώσεις για τους Έλληνες φορολογούμενους και εργαζόμενους που πλήρωσαν το τίμημα της προσαρμογής, όπως αναφέρει.

Για την απόφαση του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών διακήρυξαν τη βούλησή τους να λάβουν επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί. Έκανε σαφές επίσης ότι η Ελλάδα πλέον θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο όχι των Θεσμών αλλά των αγορών και αυτό “δεν θα είναι πιο εύκολο ή πιο ευχάριστο”. Δήλωσε ότι “για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες της, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική”.

Σημειώνεται ότι χθες η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ελλάδα κατά μία μονάδα με μετατροπή του οutlook σε σταθερό θέτοντας και τις προϋποθέσεις για ένα νέο γύρο αναβαθμίσεων και αναδεικνύοντας ως βασικό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 26/6/2018]