ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ “ΑΓΓΙΖΕΙ” ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Κίνδυνος αναζωπύρωσης των διαφωνιών στο εσωτερικό του Μεγάλου Συνασπισμού για το θέμα της διαχείρισης της εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια σημειώνεται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο με αφορμή την ενδοκυβερνητική κρίση για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt  κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως τώρα, δηλαδή ενώ σοβεί η πολιτική κρίση μεταξύ CDU –CSU για το Προσφυγικό,   δεν πρέπει να προκύψουν προβλήματα και με την Ελλάδα.

Ναι, μεν ο κυβερνητικός συνασπισμός κλονίζεται, ούτως ή άλλως, εξαιτίας της διαμάχης των δύο αδελφών κομμάτων, CDU και CSU, στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής, αλλά δεν  πρέπει να γίνει και η Αθήνα μήλο της έριδος, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού κοινοβουλίου, οι ελαφρύνσεις χρέους για την Ελλάδα δεν πρέπει να εγκριθούν μόνο από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. “Η κυβέρνηση πρέπει να τις θέσει προς έγκριση ενώπιον του Κοινοβουλίου συνολικά, διότι αφορά πρόγραμμα του ΕΤΧΣ που έχει διαφορετικούς κανόνες έγκρισης”, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τη Merkel και την Ένωση.

Μνήμες από 2015…

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την Καγκελάριο και τον τότε Υπ. Οικονομικών Wolfgang Schäuble. Τότε, 63 βουλευτές της Ένωσης ψήφισαν κατά, ενώ κάποιοι άλλοι απείχαν. Αυτό δεν ήταν καλό για την Angela Merkel. Σήμερα, λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ CDU και CSU μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα, καθώς υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές και στα δύο κόμματα.

Στην Ένωση γίνονται προσπάθειες να εξομαλυνθούν τα σημεία τριβής από την αρχή. Θέλουν να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μιας καλής αρχής. Δεν θα υπάρξει, ωστόσο, κούρεμα χρέους, λένε οι Συντηρητικοί. “Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε νομικά επιτρεπτό”, όπως λέγεται. Υπάρχει όμως προθυμία για υποχώρηση σε ένα άλλο σημείο: στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Για πολλά χρόνια, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λιτότητας θεωρείτο βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γερμανίας στην οικονομική βοήθεια, κάτι που υποσχόταν η Καγκελάριος, παρά τον σκεπτικισμό στην Κ.Ο. της. Τώρα, στην Ένωση υπάρχει προθυμία υποχώρησης στο σημείο αυτό. “Η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι πλέον απαραίτητη, ενώ επιπρόσθετα το κόστος του ΔΝΤ για περαιτέρω ελαφρύνσεις είναι πολύ υψηλό”, όπως επισημαίνεται.

Εδώ και εβδομάδες ακούγεται στο ομοσπονδιακό Υπ. Οικονομικών ότι δεν έχει νόημα λογιστικά να δοθούν ελαφρύνσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων έναντι δανειακής βοήθειας του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η Ένωση προφανώς είναι πρόθυμη να υποστηρίξει αυτή τη θέση, για να υπάρξει συμφωνία. “Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα συνεχιστεί η τακτική επιτήρηση από τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία”, όπως λέγεται.

Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Welt am Sonntag τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. “Νομίζω ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα για τους υπόλοιπους μήνες θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας”. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Αλλά και μέρος της γερμανικής αντιπολίτευσης στηρίζει τον Τσίπρα και τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα του χρέους. “Ο Τσίπρας ζητά μόνο αυτό που υποσχέθηκαν στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης και αυτό που από καιρό ζητά το ΔΝΤ”, δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε δημοσιονομικά θέματα, Gerhardt Schick. Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από νόμιμο αίτημα. “Οικονομικά, είναι λογικό, ούτως ή άλλως”.

Ακόμα και οι Φιλελεύθεροι δεν εναντιώνονται ολοκληρωτικά. “Η Ελλάδα ήδη λαμβάνει οικονομική στήριξη με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής της δανειακής βοήθειας”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κ.Ο. Michael Theurer. “Θα μπορούσε να επιμηκυνθεί περαιτέρω η περίοδος αποπληρωμής των δανείων”, πρόσθεσε ο ίδιος. Προϋπόθεση για αυτό, ωστόσο, είναι η χώρα να εντατικοποιήσει πάλι τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, τόνισε. Στο θέμα του κουρέματος, δεν θεωρεί πάντως ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Η άποψη των επικριτών

Κριτική για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα προέρχεται από το AfD. “Δεν μου είναι γνωστό ότι η περσινή συμφωνία για τις ελαφρύνσεις χρέους, την οποία επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ήταν στη Βουλή”, δήλωσε ο ειδικός του AfD σε δημοσιονομικά θέματα Peter Boehringer. “Συνεπώς, δεν μπορεί να στηρίζει πάνω σε αυτήν το αίτημά του”. Όπως και αν αποκαλεί κανείς τη συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους “παραμένει ένας ευφημισμός για μια αναδιανεμητική ένωση”, τονίζει ο ίδιος. Και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής αποτελεί δώρο, που “στην πράξη το θεωρούμε άφεση του χρέους και επομένως καταστρατήγηση της ρήτρας μη διάσωσης (no bailout)”, δηλώνει.

Τέλος, επικριτές και σε άλλα κόμματα έχουν παραπλήσια άποψη. “Ωστόσο, σχεδόν όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι, που χρόνια τώρα εμπλέκονται με οποιαδήποτε μορφή στη διάσωση της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια, αν επιτέλους έκλεινε αυτό το κεφάλαιο. Το θέμα τους έχει κουράσει”, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της Die Welt , αναφέρεται πως  μετά από οκτώ χρόνια, τρία προγράμματα λιτότητας και αργότερα δεσμεύσεις για βοήθεια ύψους περίπου 320 δισ. ευρώ, η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται μπροστά στο τέλος της επίσημης πολιτικής διάσωσης για την Αθήνα. Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, κατά την ελληνική άποψη, κυρίως περαιτέρω ελαφρύνσεις για την αποπληρωμή του χρέους.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον ένα ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας, εκτός από την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για τα περίπου 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου  βοήθειας, όπως συμφωνήθηκε πριν δύο χρόνια. Μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 10 έως 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα μπορούσε τελικά να ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ, ώστε οι αγορές να εμπιστευτούν περισσότερο τη σταθερότητα της Ελλάδας.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 18/6/2018]