ΧΑΣΜΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Η “άβυσσος” που χωρίζει τους δανειστές στο θέμα του χρέους, η διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε μεγάλο μέρος των θεσμών για την πιστοληπτική γραμμή, αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στα 88 προαπαιτούμενα “αποκρυσταλλώθηκαν”, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Και τούτο ενόψει της αυριανής εκκίνησης των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση (σ.σ. τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ξεκινήσει), αλλά και της κορύφωσης των παράλληλων (αφανών) πολιτικών διαβουλεύσεων για την επιχειρούμενη συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ και την επόμενη ημέρα.

Τη σαφέστατη διαφωνία της Γερμανίας με το σύνολο των θεσμών για το θέμα του χρέους και του μηχανισμού σύνδεσης των μελλοντικών αποφάσεων με το ΑΕΠ ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα του Washington Group (του άτυπου οργάνου στο οποίο μετέχουν οι δανειστές και οι ΥΠΟΙΚ μεγάλων χωρών της ευρωζώνης) που συνεδρίασε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες. Το “χάσμα” που αποτυπώνει τη σταθερή θέση της Γερμανίας για προαπαιτούμενα με τα οποία θα συνδέονται στο μέλλον αποφάσεις για το χρέος που θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά φέρεται να απομακρύνει το σενάριο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα.

Η παραπάνω θέση δείχνει ότι και η Γερμανία, ως μέλος του Eurogroup, θα απαιτήσει μία εποπτεία (μετά το πρόγραμμα)που θα “ξεπερνά” την ενισχυμένη θεσμική εποπτεία που σχεδιάζεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, η απόφασή του (περί συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα) θα έχει πολλές “όψεις”. Και τούτο διότι συνδέεται με τον ρόλο του ως “υπερεπόπτη” για την εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019, αλλά και με το “αντίκρυσμα” που θα έχει στις αγορές μία πιστοποίησή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση του WG “μεταφέρθηκε” σύμφωνα με πληροφορίες στο Euroworking Group, που συνεδρίασε χθες το βράδυ με τη μορφή δείπνου στις Βρυξέλλες και με θέμα επίσης την Ελλάδα. Σε αυτό μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί όχι μόνο τη θέση της Ελλάδας στα “μεγάλα” θέματα του χρέους και της επόμενης ημέρας αλλά και στη δυνατότητά της να αναστρέψει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα από δηλώσεις του (εντός και εκτός συνόρων) επιχείρησε να αναστρέψει την νέα τοποθέτηση υπέρ μίας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής η οποία αυτή τη φορά εκφράστηκε από την ΕΚΤ. Ο λόγος για μία θέση με την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να συντάσσεται και ο ESM αλλά και το ΔΝΤ.

Χθες, ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στη FAZ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή (ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτημα του κράτους – μέλους). Μάλιστα είπε ότι η έξοδος στις αγορές χωρίς τέτοια γραμμή “θα είναι μια δοκιμή για όλους μας να δούμε αν οι αγορές λάβουν το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”. Επιβεβαίωσε μάλιστα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον αλλά και ότι “μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 2%”….

Αρχίζει η μάχη

Από αύριο το πρωί τα βλέμματα στρέφονται στην Αθήνα και στη διαπραγμάτευση που έχει σχεδιαστεί να λάβει χώρα έως και το Σάββατο (αν δεν υπάρξει παράταση) για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που βρίσκονται στη… γραμμή εκκίνησης. Στο επίκεντρο τίθενται οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το πλήγμα που έχει δεχθεί η ανάπτυξη, η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε κρίσιμες ΔΕΚΟ και στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η πρόοδος στην υγεία, την παιδεία, το δημόσιο, το φορολογικό μηχανισμό και σε όλα τα ανοικτά πεδία.

Στόχος είναι η επίτευξη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας (SLA). Ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας της 21ης Ιουνίου. Αν υπάρξει SLA, μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ό,τι συμφωνηθεί έως τις 21 Ιουνίου.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά,, 15/5/2018]