ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΛΛΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στις δυο χώρες ότι στηρίζουν τις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για:

-ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό όπως προβλέπει η πρόταση Νίμιτς

-υιοθέτηση ονομασίας για όλες τις χρήσεις

-απάλειψη των αλυτρωτισμών με αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

[Φωτό: SOOC]

 

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr, του Κώστα Πουλακίδα, 20/5/2018]