ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Τι φοβάται η κυβέρνηση – Μείζον πρόβλημα η περικοπή των συντάξεων

Τα προηγούμενα χρόνια, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφιζαν με πόνο ψυχής διατάξεις για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, το τέλος των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την «αξιοποίηση» επιχειρήσεων του Δημοσίου. Τώρα πρέπει να κόψουν τις συντάξεις, να εκδώσουν το πιστοποιητικό θανάτου του ΕΚΑΣ από τον ερχόμενο Δεκέμβριο υπό μορφή υπουργικής απόφασης, να καταργήσουν τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε Χίο, Κω, Λέσβο, Λέρο και Σάμο, να βάλουν πωλητήρια από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ έως το Διεθνές Αεροδρόμιο και τη ΔΕΠΑ.

Αν οι δεσμεύσεις δεν γίνουν πράξη, το τρίτο Μνημόνιο δεν τελειώνει, έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, οι οποίοι μετρούν καθυστερήσεις (περίπου 10 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί) και συνεχίζουν μέχρι τώρα να επιδιώκουν «ήρεμα νερά». Η ώρα της τέταρτης αξιολόγησης ζυγώνει απειλητικά και το κυβερνητικό στρατόπεδο πασχίζει ακόμα να χαράξει μια ενιαία γραμμή για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συντάξεις

Το Μνημόνιο ορίζει ότι ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου. Το ορόσημο παρήλθε, η υποχρέωση τρέχει, αργά ή γρήγορα ο επανυπολογισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί. Οι δανειστές δεν συζητούν τίποτα διαφορετικό. Ψηφίστηκε η μείωση των συντάξεων, τον Ιανουάριο θα κοπούν.

Παρότι ο Ιανουάριος μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι απέχει πολύ, το πρόβλημα έρχεται νωρίτερα εξαιτίας της συμφωνίας με τους δανειστές ότι έως το καλοκαίρι οι επανυπολογισμένες συντάξεις και η προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά 2,3 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι των οποίων οι σημερινές αποδοχές απειλούνται με επίσημες μειώσεις έως και 18% (οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τις υπολογίζουν ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα) θα δουν με τα ίδια τους τα μάτια πόσα θα χάσουν λίγους μήνες αργότερα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.in.gr/, 9/5/2018]