ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Τη συγκινητική θεία Λειτουργία της περασμένης Κυριακής, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρακολούθησαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη και πιστοί που ταξίδεψαν στην Τουρκία από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ύστερα από 96 χρόνια, η πρώτη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μουδανιών στην Τουρκία, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο του δήμου της περιοχής, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν κινηματογράφος.

Τη Θεία Λειτουργία της περασμένης Κυριακής, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, παρακολουθήσαν πιστοί που ταξίδεψαν στην Τουρκία από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, για να δουν τη γη από την οποία ξεριζώθηκαν οι προγονοί τους.

«Δάκρυα αγαλλιάσεως κυλούν εκεί όπου πρωτοκύλησαν δάκρυα πικρά είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δάκρυα αγαλλιάσεως κυλούν εκεί όπου πρωτοκύλησαν δάκρυα πικρά μαρτυρικά. Σήμερα το βουβό κλάμα όλων όσοι τότε έκλεισαν την πόρτα του Αγίου Γεωργίου και έφυγαν αναγκαστικά μεταποιείται εις χαράν αμετάκλητον» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους προσκυνητές. «Εκείνοι έφυγαν από εδώ κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά δούλεψαν σκληρά και εδημιούργησαν μια καινούργια ζωή, με το φιλότιμό τους και με τις άλλες αρετές του μικρασιατικού Ελληνισμού και μάλιστα με την πίστιν των» προσέθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Στον τόπο αυτό που εγκατέλειψαν βιαίως οι πατέρες μας, εγκαταστάθηκαν άλλοι άνθρωποι. Άνθρωποι εξίσου πονεμένοι, εξίσου ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, άνθρωποι εξίσου διψασμένοι για ειρήνη, για αγάπη, για φιλία, για συνεργασία» ανέφερε στην προσφώνηση του ο μητροπολίτης Προύσης.

Τα τελευταία χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο έσωσε δύο βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας, προχωρώντας στην αγορά τους από ιδιώτες. Τον Οκτώβριο του 2016 πέρασε στη Μητρόπολη Προύσης ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο χωριό Συγή, κοντά στα Μουδανιά, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 περιήλθε στην κατοχή της και η εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη γειτονική Τρίγλια. Στους δύο ναούς πλέον γίνεται τακτικά n Θεία Λειτουργία από τον μόνιμο ιερέα της περιοχής π. Χαράλαμπο Νίτσεφ.

[Φωτογραφία NIKOLAOS MANGINAS]

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 02/05/2018]