Η «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ ΤΩΝ «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ»

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα και άλλες πόλεις με αίτημα την κατεδάφιση του ΥΗ έργου Μεσοχώρας, με φράγμα ήδη κατασκευασμένο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο πλήρως ολοκληρωμένο από το 2001 (!), καθώς και στα ημιτελή έργα Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς επί του Άνω Αχελώου (δες σχετικά ρεπορτάζ στους παρακάτω συνδέσμους1).

Τη μικρή αυτή φιέστα οργάνωσαν τα μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα Αχελώος SOS» και άλλες (σ.σ. ανώνυμες ) συλλογικότητες.

Είναι προφανές ότι σε τέτοιου είδους «αιτήματα» δεν υπάρχει λογική και είναι περιττό να επιδιώξει κανείς διάλογο με σχεδόν περιθωριακές, απολίτικες και ανώνυμες οργανώσεις. Όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον να σχολιάσουμε κάποια θέματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Το πρώτο ζήτημα που προκαλεί απορίες είναι ο στόχος μέσω του οποίου οι οργανώσεις αυτές επέλεξαν να προ βάλλουν σήμερα το «αίτημά» τους (δηλαδή τα γραφεία της ΔΕΗ). Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει εδώ και πάνω από 40 χρόνια την υδροηλεκτρική αξιοποίηση των υδάτων του Άνω Αχελώου και έως σήμερα υλοποίησε σταδιακά τη Μεσοχώρα. Γιατί λοιπόν οι ακτιβιστές δεν απευθύνθηκαν στον πολιτικό υπεύθυνο δηλαδή στην κυβέρνηση; Γιατί δεν υπέβαλλαν το ίδιο θεαματικά το αίτημά τους στον Υπουργό Ενέργειας κο Σταθάκη, ο οποίος άλλωστε υπέγραψε και την αδειοδότηση; Γιατί δεν επισκέφθηκαν τα κόμματα που στηρίζουν στην κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι) για να δια μαρτυρηθούν για τις εξελίξεις στη Μεσοχώρα; Τέλος γιατί δεν ζήτησαν από το Δήμο Πύλης να προβεί, έστω και τώρα, στην άρση της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια στη δημιουργία του έργου;

Η απάντηση κατά την άποψή μας είναι απλή. Πίσω από το δίκτυο «Μεσοχώρα Αχελώος SOS» κρύβονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς δεν είναι διατεθειμένα ούτε να εισπράξουν την άρνηση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, ούτε φυσικά να εκθέσουν το κόμμα τους στην κοινή γνώμη. Ίσως ακόμη επιδιώκουν να μη θέσουν σε κίνδυνο τις ειδικές κυβερνητικές «θεσούλες» και τον μισθό τους από το Δημόσιο όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Προφανώς έχει εκλείψει στους χώρους αυτούς η γενναιότητα της διαφοροποίησης σε θέματα πολιτικής διαφωνίας, οπότε περιορίζονται σε αποπροσανατολιστικές δράσεις και παίζουν με άσφαιρα πυρά για το θεαθήναι.

Ένα δεύτερο θέμα που αξίζει σχολιασμού είναι η επιλογή ειδικά του ΥΗΕ Μεσοχώρας για τη φιέστα των οργανώσεων αυτών. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι όλες οι οικολογικές οργανώσεις και φυσικά και οι συλλογικότητες στις οποίες αναφερόμαστε αποφεύγουν να θέσουν στο στόχαστρο τους το σύνολο των υδροηλεκτρικών έργων και μάλιστα όσων έχουν κατασκευαστεί από παλιά.

Παρόμοιου μεγέθους και σημασίας έργα σε άλλα ποτάμια ( π.χ. Ιλλαρίωνας στον Αλιάκμονα) δεν δέχθηκαν ποτέ τέτοιου είδους επιθέσεις. Άραγε εκεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θεωρούνται αντιμετωπίσιμες ενώ στην Μεσοχώρα δεν είναι; Είναι προφανές ότι η επιλογή της Μεσοχώρας γίνεται διότι εδώ και χρόνια το έργο αυτό τέθηκε ως εμβληματικός στόχος από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενες μαζί τους οικολογικές συλλογικότητες. Βλέποντας ότι πλέον το ζήτημα αυτό έκλεισε οριστικά προσπαθούν να καθυστερήσουν την επί των ημερών τους έναρξη λειτουργίας της Μεσοχώρας ώστε να έχουν λιγότερες εκλογικές απώλειες (τακτική παρόμοια με άλλους εμβληματικούς στόχους όπως Σκουριές, Ελληνικό κ.λπ., όπως ήδη πρόσφατα σχολιάσαμε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Μαγνησίας δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ2).

Πάντως ο κ. Σταθάκης μόλις προ ημερών, δήλωσε ότι τα ΥΗΕ έργα παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και αναγνώρισε ότι αποτελούν το «απόλυτα κερδοφόρο κομμάτι» της επιχείρησης, αφαιρώντας οριστικά τα σχετικά προσχήματα τα οποία παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι αντιδρώντες κατά των έργων αυτών.

Επιπρόσθετα ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τον στόχο της EE και της χώρας μας για κάλυψη από ΑΠΕ τουλάχιστον 27% της καταναλισκόμενης ενέργειας, στις οποίες (ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνονται και η ΥΗ ενέργεια. Άραγε τώρα οι ποικίλες οργανώσεις που αντιδρούν ακόμη στα έργα αυτά θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την κατεδάφιση γενικά των ΥΗ έργων και ειδικά της Μεσοχώρας; Και εάν ναι πώς θα ανταποκριθεί η χώρα μας στους στόχους τους οποίους δεσμεύεται;

Εκτός όμως των παραπάνω σημειώνουμε πως οι ενέργειες της ΔΕΗ για τη Μεσοχώρα καλύπτονταν ανέκαθεν από δημοκρατικά ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κ.λπ.), ενώ προσφάτως (Αύγουστος 2017) με την νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, έχουν πλέον την κάλυψη και των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι). Συνεπώς θεωρούμε βάσιμο τον ισχυρισμό ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας έχει διαχρονικά τη στήριξη όλου του πολιτικού φάσματος, όλου του ελληνικού λαού, κατά μείζονα λόγο που οι αποφάσεις για το έργο ελήφθησαν με συντριπτικές πλειοψηφίες και μέσα στη Βουλή και κρίθηκαν θετικά και από το ΣτΕ (πρόσφατη απόφαση 26/2014). Σημειωτέον, την προσφυγή στη Βουλή με αίτημα την κατεδάφιση της Μεσοχώρας οι συλλογικότητες αυτές την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι , αποκαλύπτοντας ότι οι κορώνες τους περί δημοκρατίας είναι υποκριτικές.

Σίγουρα δεν έχουμε απαίτηση να επιδειχθεί δημοκρατική ευαισθησία από τις εν λόγω συλλογικότητες, οι οποίες εδώ και δεκαετίες διακρίνονται για την περιφρόνηση σε αποφάσεις, κανόνες κλπ. Ακόμα και οι κάτοικοι της Μεσοχώρας, που για χρόνια προέβαλαν ισχυρό διεκδικητικό κίνημα για τα συμφέροντά τους (αξιόλογες αποζημιώσεις, δημιουργία νέου οικισμού, αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς κ.λπ.), την τελευταία περίοδο του «σίριαλ» Μεσοχώρας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία εγκατέλειψαν τις οργανώσεις αυτές και τον διχαστικό τους λόγο και υπέγραψαν προσύμφωνα όπου αποδέχθηκαν την παράδοση των περιουσιών τους με βάση τους όρους που καθορίστηκαν, με την προϋπόθεση φυσικά να καταβληθούν οι συμφωνηθείσες αποζημιώσεις. Ήδη το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στον Δήμο Πύλης και στη ΔΕΗ που καλούνται να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα (ΑΕΠΟ) ώστε να λήξει η ομηρία των κατοίκων και να σταματήσει η ιδιότυπη πολιτική εκμετάλλευση από ποικίλους περιθωριακούς ακτιβιστές (π.χ. αναρχικές ομάδες που γράφουν συνθήματα μίσους, που κάνουν «πάρτι» στο ποτάμι, παράλληλα όμως προκαλούν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις των έργων).

Μήπως όμως είναι καιρός να σταματήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανοχή και η πολιτική κάλυψη τέτοιων δράσεων που συχνά εκπορεύονται μέσα από το κόμμα τους και με τον φαρισαϊσμό τους εκθέτουν κόμμα και κυβέρνηση; Ας το ψάξουν.

(1) Ρεπορτάζ για την κατάληψη γρα φείων της ΔΕΗ στα MME:

https://www.efsyn.gr/arthro/na-stamatisoyn-ta-erga-gia-tin-ektropi-toy-ahelooy

http://www.iefimerida.gr/news/410616/katalipsi-sta-kentrika-grafeia-tis-dei-sti-halkokondyli-eikones-vinteo

https://www.protothema.gr/greece/article/780142/katalipsi-sta-kedrika-grafeia-tis-dei-apo-diktuo-kata-tis-ektropis-tou-aheloou

(2) ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: Σκουριές Αχελώος: Βίοι παράλληλοι:

http://www.taxydromos.gr/Epistoles/294403-skoyries-axelwos-bioi-parallhloi.html

[ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, του Κώστα Γκούμα, 05/05/2018]