ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδοτική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, του κλάδου λατομικών ορυκτών (βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών υλικών) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ειδικού Στόχου 1: «Αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)».

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δημόσια δαπάνη της δράσης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3.000.000 ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός σε περίπου 5.000.000 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του συνολικού (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού και της δημόσιας δαπάνης ορίζεται ως η ιδία συμμετοχή, η οποία θα καλυφθεί από τους δικαιούχους (επιχειρήσεις).

Στο πλαίσιο της δράσης, τα όρια του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ των 50.000 ευρώ και 500.000 ευρώ.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Όπως αναφέρεται στον οδηγό της δράσης, επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, δηλαδή τηρούν βιβλία Β’ ή Γ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2017 έχουν κλεισμένες τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 [ΚΟΙΝΣΕΠ]. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει έως ένα επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης θα επιδοτηθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν: καινοτομία, εφαρμοσμένη ή βιομηχανική έρευνα, ή/και πειραματική ανάπτυξη, και που σηνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με τον κλάδο λατομικών ορυκτών (βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών υλικών), της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της ΑΜΘ, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί εργαστήριο επιχειρηματικής ανακάλυψης.

  • Για έργα έρευνας και ανάπτυξης οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
  1. δαπάνες προσωπικού στον βαθμό που απασχολούνται στο έργο,
  2. δαπάνες για όργανα, εξοπλισμό,
  3. δαπάνες κτιρίων και γηπέδων,
  4. δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο,
  5. πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου, καθώς και
  6. μελέτες σκοπιμότητας.
  • Για έργα καινοτομίας για ΜΜΕ οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
  1. δαπάνες απόκτησης επικύρωσης και προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό,
  2. δαπάνες για την απόσπαση, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό,
  3. δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη βασική έρευνα.

Ποσοστά ενίσχυσης

Στην πρόσκληση μπορούν να καταθέσουν προτάσεις προς ενίσχυση όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον καλύπτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτήν. Ανάλογα με τον τύπο του έργου και το μέγεθος της επιχείρησης τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να κυμανθούν από 25% έως και 75%, ενώ δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης των ποσοστών ενίσχυσης κατά 15% και έως 80%, εφόσον τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοικτής πηγής.

Το κάθε έργο μπορεί να υλοποιηθεί είτε από επιχειρήσεις οι οποίες δύνανται να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις, είτε μέσω σύμβασης με ερευνητικούς φορείς, είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα. Η διάρκεια των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, ενώ τουλάχιστον το 30% από τις εγκεκριμένες δαπάνες του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στο πρώτο έτος υλοποίησής της. Επισημαίνεται ότι η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινά μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης. Η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Μαΐου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου 2018

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Μαίρης Πασπαλιάρη, στέλχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε., 12/5/2018]