TO REBOUND ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO

Στις 18 αποφάσεις υπέρ του καναδικού ομίλου, που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας έως σήμερα, έρχεται να προστεθεί αυτή της διαιτησίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε, εκ νέου, η Eldorado Gold, αφότου έγινε γνωστό, πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, ότι ο καναδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Ελληνικός Χρυσός, κέρδισε τη διαιτησία με το ελληνικό Δημόσιο. Το τελευταίο και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο με στόχο να εξακριβωθεί εάν τηρείται η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων των μεταλλείων Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) . Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούσαν ότι η εταιρεία θα κερδίσει τη δικαστική μάχη, δεδομένου ότι το Δημόσιο έχει επικυρώσει τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει 18 θετικές αποφάσεις υπέρ της επένδυσης.

Οι εκκρεμότητες

Τις θετικές εξελίξεις διαδέχτηκε η άνοδος της αξίας της μετοχής της Eldorado Gold σε ποσοστό 3%, με την τιμή να ανέρχεται στο 1 δολάριο έναντι 0,83 σεντς στις 2 Απριλίου. Πλέον, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στο πότε θα αρθεί το αδιέξοδο στις Σκουριές.

Εκεί, η μη έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που αφορά το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, οδήγησε, κατά τον περασμένο Νοέμβριο, την εταιρεία στην αναστολή των εργασιών. Για το restart του έργου απαιτείται το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών ρουτίνας, οι οποίες, ως επί το πλείστον, σχετίζονται με την τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η τροποποίηση αυτή, που αφορά τη μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση.

Ως εκ τούτου, το πράσινο φως θα οδηγήσει στην έναρξη των προπαρασκευαστικών διαδικασιών για την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, το οποίο για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των προσφυγών, που έχει καταθέσει στο ΣτΕ n Eldorado, ζητώντας την ακύρωση των από 5/7/2016 και 2/11/2016 αποφάσεων Σκουρλέτη με τις οποίες απορρίφθηκε η τεχνική μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και θεϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου . Η απόφαση της διαιτησίας φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα για τις συγκεκριμένες προσφυγές, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Τα νέα έργα

Το προσεχές διάστημα ο όμιλος εκτιμάται ότι θα έχει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς, όπως έχει ανακοινώσει, θα απαιτηθούν 490 εκατ. δολάρια για την κατασκευή της μονάδας κατεργασίας στο Κίσλανταγκ της Τουρκίας, 99 εκατ. δολ. για την έναρξη παραγωγής στο ορυχείο του Lamaque στο Κεμπέκ του Καναδά, 689 εκατ. δολ. για την κατασκευή της μονάδας στις Σκουριές, ενώ έως το 2020 θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα πρώτης τάξης (Senior Notes) αξίας 600 εκατ. δολ.

Για το σύνολο του 2017, το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών στις Σκουριές ανήλθε σε 73,2 εκατ. δολάρια, με τις δαπάνες συντήρησης της εκεί μονάδας λόγω της αναστολής των εργασιών να κυμαίνονται από 3 έως 5 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Όσον αφορά την Ολυμπιάδα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή 18.472 ουγκιών, οι οποίες δεν έχουν διατεθεί εμπορικά.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 14/4/2018]