ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΣΤΕ

Να μπλοκάρουν εκ νέου την επένδυση στο Ελληνικό επιχειρούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, δυο μήνες μετά την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσουν τα έργα. Η υπόθεση θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε δεύτερη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, παρά το γεγονός ότι στις 22 Φεβρουαρίου η ολομέλεια του δικαστηρίου άνοιξε τον δρόμο ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση της εταιρείας Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση. Η ανάπτυξη της εν λόγω επένδυσης άλλωστε αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Η νέα προσφυγή

Τη νέα προσφυγή υπέβαλαν 507  κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολη και όμοροι Δήμοι), και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού). Με αυτή ζητούν να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα γιατί βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αφού δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα  στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία τριών νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.

Όπως λένε, παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (Άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε εκ των υστέρων, ενώ η ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν εξέτασε τις επιπτώσεις από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη  δημιουργία έξι ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.).

Οι κάτοικοι επικαλούνται βλάβη της περιουσίας τους, καθώς, όπως λένε, οι ουρανοξύστες θα εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και  θα υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Παναγιώτη Στάθη, 29/4/2018]