ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ …ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Στον δρόμο της “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο , χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς νέα μέτρα ( νεότερα από …αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί) πορεύεται το Μαξίμου, σε επίπεδο σχεδιασμού, παρά τα “βιολιά” που έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται περί παράτασης του τρίτου προγράμματος.

Η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα στο τέλος του Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο, διαμηνύει η Κυβέρνηση, η οποία ακούει τα σενάρια περί παρατάσεως … πέφτοντας από τα σύννεφα.

Παροικούντες του Μαξίμου μάλιστα εξηγούν πως για να υπάρξει παράταση του προγράμματος, θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ( γεγονός που δεν προτίθεται) καθώς και να περάσει η σύμβαση της παράτασης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. ” Αυτό δεν πρόκειται να γινόταν”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Κατά την προσφιλή έκφραση του Αλέξη Τσίπρα , την οποία χρησιμοποιεί για την αντιπολίτευση, στην Κυβέρνηση “έχουν βάλει όλα τα λεφτά τους” στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στο τέλος του προσεχούς Αυγούστου.

Σύσσωμο το κυβερνητικό αφήγημα έχει χτιστεί σε αυτές τις ράγες, όπερ σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που να μεταθέτει προς τα πίσω την έξοδο από τα μνημόνια, θα προκαλούσε σοβαρή ρωγμή στην κυβερνητική βιτρίνα.

Μοσκοβισί , Σχοινάς και … Σολτς

Παρά το γεγονός πάντως ότι από την Κυβέρνηση απορρίπτουν μετά βδελυγμίας σενάρια για “αναβολή” της εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα, “σκιές” άφησε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος , εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Εταίρων ώστε να μην γίνει όνειρο θερινής νυκτός, ο στόχος της τήρησης του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μοσκοβισί πάντως, απέρριψε τη σεναριολογία περί παρατάσεως του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες, σχετικά με την ολοκλήρωσή του και πως η ημερομηνία της 20ης Αυγούστου παραμένει “εντελώς”.

Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ερώτηση που δέχθηκε περί των σεναρίων παράτασης που πυροδότησαν σχετικά δημοσιεύματα, αρκέστηκε να απαντήσει προσεκτικά πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, εφέτος το καλοκαίρι.

Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για την Κυβέρνηση στον δρόμο προς την έξοδο από το μνημονιο, θα είναι το Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου θα αποτελέσει το crash test για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα το Capital.gr, “παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόλτς να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στο πώς και πότε της λήξης του ελληνικού προγράμματος, συνδέεται, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, με τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία”.

Δραγασάκης: Θα διαψευσθούν ξανά

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης μάλιστα, όχι απλώς αποκρούει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναβολής στην έξοδο από το πρόγραμμα στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου, αλλά δηλώνει ότι υπάρχει συζήτηση να βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο, ακόμη και τον Ιούνιο.

Δια των ερτζιανών (ρ/σ247) ο κ. Δραγασάκης  μάλιστα απέδωσε τις σχετικές εκτιμήσεις περί παράτασης σε εγχώριες δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας, για τις οποίες είπε, πως όπως διαψεύσθηκαν στο παρελθόν, θα διαψευσθούν ξανά.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, 20/4/2018]