ΠΑΪΑΤ: ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ “ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη της Ελλάδας” τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. “Γνωρίζω ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και πρέπει να ενημερωθεί η επενδυτική κοινότητα για το πόσο έχει βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα” συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, “η Νο 1 ανησυχία της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας είναι ο φόβος μην αλλάξουν τα δεδομένα, μη γίνει κάτι το απρόβλεπτο. Ακούω από τους Αμερικανούς επενδυτές: Εάν φέρω χρήμα στην Ελλάδα, οι όροι που έχουν τεθεί θα ισχύουν σε μερικούς μήνες; Και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της εφαρμογής των όρων”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε πως “όπως είπα και πριν δώδεκα μήνες, ανησυχώ για ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”. Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης, η Ουάσιγκτον συμμετέχει ενεργά στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, “συζητάμε με την ελληνική και την τουρκική πλευρά για τις μεταξύ τους σχέσεις”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται για τη φιλία των δύο χωρών.

Ακόμη τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι “μέσα” στις κινήσεις που γίνονται, συμπληρώνοντας πως σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τζ. Πάιατ σημείωσε πως “οι ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην προσπάθεια για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας”, ενώ αναφερόμενος στο επεισόδιο κατά το οποίο η Τουρκία εμπόδισε γεώτρηση στην Κύπρο είπε πως “πιστεύουμε ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους”. “Όπως είπα και πριν δώδεκα μήνες, ανησυχώ για ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Γι’ αυτό πληρωνόμαστε οι διπλωμάτες, για να το αποφύγουμε αυτό” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ελληνοαμερικανική φιλία, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε πως “νομίζω ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι οι καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων αμερικανικών και ελληνικών κυβερνήσεων. Οι σχέσεις μας αντανακλούν τα κοινά μας συμφέροντα. Πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη ισχυρότερες”.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό. “Μας ενδιαφέρει να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό. Είναι ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ βλέπουν αυτή τη διαπραγμάτευση ως ευκαιρία για λύση” είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis είπε χαρακτηριστικά πως “είχα μία αρχή τους τελευταίους 18 μήνες, να μην ασχολούμαι με τα πολιτικά της Ελλάδας. Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω την έρευνα της Ελλάδας και για τις ΗΠΑ μπορώ να πω μόνο ότι το FBI ερευνά αμερικανικές υποθέσεις”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Σοφίας Κουτάνη, 2/3/2018]