Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις τέσσερις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κατά το ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι κάθε βήμα αδειοδοτείται περιβαλλοντικά. «Έχει φτιαχτεί μια μυθοπλασία τώρα, ότι δεν υπάρχει επαρκής περιβαλλοντική προστασία για κάθε βήμα. Για κάθε βήμα υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση», είπε χαρακτηριστικά. «Οι περιβαλλοντικές μελέτες γίνονται διαδοχικά για κάθε επιμέρους στάδιο και για κάθε δραστηριότητα η οποία υπάρχει σε όλες τις φάσεις. Επίσης, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ξεχωριστή μονάδα περιβάλλοντος σε κάθε εγκατάσταση», ξεκαθάρισε.
«Όχι» από τους Οικολόγους
Κριτική στο νομοσχέδιο για περιβαλλοντικούς λόγους έγινε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επικαλέστηκαν την αρνητική θέση οικολογικών οργανώσεων (Greenpeace, WWF, Οικολογική Κίνηση Πάτρας, φορείς της Ηπείρου κ.ά.). Ο Γιώργος Δημαράς εκ μέρους και του Γιάννη Τσιρώνη των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο καθώς είναι αντίθετο με τις αρχές και των Ευρωπαίων Πράσινων.
Κριτική Ν. Φίλη
Και ο Νίκος Φίλης άσκησε κριτική λέγοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ –και δεν έχω δει και περιβαλλοντικές μελέτες– τι σημαίνει να αρχίσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ένα κλειστό σύστημα, όπως είναι η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει σε άλλες περιοχές, όπως στην Ήπειρο, και μάλιστα κοντά σε περιοχές Natura, όπως είναι το Ζαγόρι, να αρχίσουν να γίνονται εξορύξεις».
«Το νομοσχέδιο δεν είναι κατ’ επιταγήν της τρόικας. Είναι μια επιλογή που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει συνέχεια υπεράνω πολιτικών επιλογών. Προφανώς και υπάρχει συνέχεια σε δεσμεύσεις, αλλά προφανώς υπάρχουν και οι αλλαγές που προκύπτουν από την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών».
«Είναι σεβαστή η θέση των οικολόγων», είπε ο Γ. Σταθάκης, αλλά υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκει κοινό βηματισμό με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. «Διατυπώνονται πάρα πολλές, υπερβολικές φοβίες», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι στον Πρίνο δεν εμποδίστηκε η τουριστική ανάπτυξη.
Με το νομοσχέδιο δίνεται δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα ΕΛΠΕ για την περιοχή Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, στις Total (γαλλική), Edison (ιταλική) και ΕΛΠΕ για το Ιόνιο 2 και στην ENERGEAN για την Αιτωλοακαρνανία.
[ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ, του Κώστα Πουλακίδα, 01/03/2018]