ΒΑΛΝΤΙΣ ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ 20η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η εκτέλεση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και θα είναι διασυνδεδεμένη με όρους εκπλήρωσης των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, σημειώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη “Real news”, δηλώνει χαρακτηριστικά πως τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν ως επί το πλείστον μετά την 20ή Αυγούστου και θα εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Κρίσιμο θέμα για τον Ντομπρόβσκις  είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και οι στόχοι για το πλεόνασμα: “Υπάρχουν μπροστά μας συζητήσεις σε σχέση με μέτρα για το δημόσιο χρέος και για το πώς η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές. Υπάρχουν και συζητήσεις σε σχέση με τον μηχανισμό που συνδέει τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη. Όλα αυτά συνεπάγονται ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να υλοποιούνται ως επί το πλείστον στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας εντός τροχιάς σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος”.

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπει να τονίσει πόσο εύθραυστη είναι η εμπιστοσύνη των αγορών. “Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύνη των αγορών. Με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός”.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θίγει την αναποτελεσματικότητα της κείμενης νομοθεσίας: “Αυτός είναι ο λόγος που (Ελλάδα και Κύπρος) έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από την τρίτη χειρότερη επίδοση, αυτή της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να είναι στο 45%, την Κύπρο στο 32,1% και την Πορτογαλία στο 14%”.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων είναι η βαθιά και μακρά κρίση που πέρασε η Ελλάδα, αλλά και η αναποτελεσματική νομοθεσία για την αφερεγγυότητα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος Κομισιόν παραπέμπει στις ελληνικές αρχές το ζήτημα της δημιουργίας μιας εθνικής bad bank για τα “κόκκινα” δάνεια. “Θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πώς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές Αρχές διαχείρισης NPLs, αν το επιθυμούν, στο πλαίσιο της οδηγίας BBRD και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργίας κανόνων των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότητας, με αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που έχουν αναποτελεσματικά συστήματα”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 18/3/2018]