Ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, αυτό της άμεσης αδειοδότησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, φαίνεται να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει η Κυβέρνηση. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να καταθέσει το προσεχές διάστημα στη Βουλή το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, θα προβλέπει τη δημιουργία help desk, κατά τα πρότυπα της αδειοδότησης των τουριστικών επενδύσεων μείζονος σημασίας που τρέχει από τα τέλη του 2011 η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ).
Η ΕΥΠΑΤΕ, που ιδρύθηκε με βάση άρθρο 12 του Νόμου 4002/2011, και “στεγάζεται” στο υπουργείο Τουρισμού, θέτει σε προτεραιότητα τις σημαντικές τουριστικές επενδύσεις παρέχοντας πλήρη και εξατομικευμένη υποστήριξη σε κάθε επενδυτή, σε όλα τα στάδια της επένδυσης. Αποτελείται από τρία τμήματα, το τμήμα προσέλκυσης και ενημέρωσης επενδυτών, το τμήμα υποστήριξης επενδυτών και το πολεοδομικό γραφείο.
Με “μπούσουλα” λοιπόν το συγκεκριμένο μοντέλο, που τρέχει ήδη στο υπουργείο Τουρισμό, θα στηθεί αντίστοιχη Υπηρεσία Μιας Στάσης και στο υπουργείο Οικονομίας. Απώτερος στόχος να μειωθεί ο χρόνος για την αδειοδότηση μιας βιομηχανίας από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα στους 6-12 μήνες.
Στόχος αν μη τι άλλο φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος όπως υποστηρίζουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου. Σύμφωνα με τα ίδια η μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση μιας βιομηχανικής επένδυσης θα επιτευχθεί διότι, την κάθε υπόθεση θα αναλαμβάνει συγκεκριμένη ομάδα της Υπηρεσίας η οποία θα έχει και την ευθύνη για να “τρέξει” όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίας με σημαντικότερη εξ αυτών το πολεοδομικό σκέλος και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό εντός της υπηρεσίας, η οποία θα πληρώνεται από τον επενδυτή για να “τρέξει” την όλη διαδικασία, θα υπάρχει και πολεοδομικό γραφείο, το οποίο θα γνωμοδοτεί ως προς την καταλληλότητα ή/και σκοπιμότητα, γηπέδων και οικοπέδων για την εγκατάσταση των βιομηχανιών, θα εγκρίνει με βάση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τις αρχιτεκτονικές μελέτες, θα χορηγεί άδειες δόμησης, θα χορηγεί βεβαιώσεις σύνδεσης με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφελείας, θα επεξεργάζεται σχέδια γενικών οδηγιών, εγκυκλίων και αποφάσεων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης κ.α.
Επίσης ο υπάλληλος που θα αναλαμβάνει από πλευράς της αρμόδιας υπηρεσίας να τρέξει τον κάθε φάκελο θα είναι υπεύθυνος για την πορεία ολοκλήρωσης του. Δηλαδή θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες ρήτρες για κάθε στάδιο υλοποίησης της όλης διαδικασίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα ασχολείται με την αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων μείζονος σημασίας. Ως μείζονος σημασίας θα ορίζεται μια βιομηχανική επένδυση με βάση το ύψος της, την περιοχή στην οποία θα εγκαθίσταται, τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργεί και την προστιθέμενη αξία που θα προσθέσει στην οικονομία.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 5/1/2018]