Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ενημερωτική ημερίδα για την  προοπτική εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου η οποία προκαλεί αντιδράσεις των κατοίκων

Με αφορμή τις δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ιωαννίνων, όπου τόνισε την σημασία της λεπτομερούς κι εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των κατοίκων για τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Δηλώσεις Μιχάλη Βερροιόπουλου στην ΕΡΤ Ιωαννίνων

Ο ΓΓ σημείωσε επίσης, ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013-2014, απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν η αξιοποίηση υδρογονανθράκων συνάδει με το ιδιαίτερο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου περιβάλλον της Ηπείρου. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η ΣΜΠΕ είχε χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου υπήρξε ευρεία συμμετοχή και τα σχόλια της διαβούλευσης ελήφθησαν υπόψη. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κανένα δεν ήταν ενάντια στην προοπτική αξιοποίησης.

Όσον αφορά το ζήτημα της πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος επεσήμανε ότι η ΣΜΠΕ δημοσιοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους δήμους, καθώς και αναρτήθηκε επίσημα σε όλες τις ιστοσελίδες. Επανέλαβε παράλληλα, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ότι το ΥΠΕΝ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα για συζήτηση των θεμάτων που άπτονται της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Αποσαφήνισε ακόμη, ότι η δημόσια διαβούλευση, συνεχίζεται και προβλέπεται στο μέλλον, σε κάθε στάδιο και φάση της διαδικασίας όπου απαιτείται αδειοδότηση, αυτού του μεγάλου έργου. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Εδώ είμαστε, τίποτα δεν έχει τελειώσει, και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον κόσμο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα φάση της έρευνας υδρογοναθράκων, πιο συγκεκριμένα στη διενέργεια γεωφυσικών διασκορπίσεων, οι οποίες από τον κόσμο καλούνται ως σεισμικές έρευνες. Εξήγησε ότι πρόκειται για πολύ μικρές, ρηχές γεωτρήσεις βάθους 2 με 5 μέτρα και μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης για να παραχθεί ένας ήχος, ο οποίος μέσω των γεωφώνων παράγει δεδομένα για τη γεωλογία της περιοχής. Διευκρίνισε ακόμη, ότι παρότι σύμφωνα με την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται η διενέργεια μελέτης, όταν πρόκειται για επεμβάσεις τόσο μικρής κλίμακας που δεν είναι ουσιωδώς παρεμβατικές, η πολιτεία μέσω της σύμβασης με την εταιρεία έχει επιβάλλει την σύνταξη ενός περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης, αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους και την προβλεπόμενη προστασία από ενδεχόμενες οχλήσεις λόγω θορύβου, σκόνης κτλ.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρίνου, όπου η εξόρυξη υδρογονανθράκων λειτουργεί αρμονικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τις πιθανότητες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου.Δήλωσε τέλος, ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική υπόθεση που συνεπάγεται σημαντικά αποτελέσματα για την ενεργειακή αυτάρκεια, την απασχόληση και την τόνωση της οικονομίας. Η Ήπειρος ήταν από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους και συνεπώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστερούμε τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Κατά την ημερίδα, υπήρξε δε η υπενθύμιση ότι στην Ήπειρο έχουν γίνει συνολικά 14 γεωτρήσεις στο παρελθόν –οι 11 από αυτές κατά την παραχώρηση του «οικοπέδου» Ιωαννίνων στην Enterprise Oil στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ είχαν προηγηθεί και οι σεισμικές γραμμές σε 1991 χλμ. «Τώρα τα χιλιόμετρα είναι 500. Τις έχουμε ανάγκη τις σεισμικές έρευνες. Θα μας δώσουν μια παρακαταθήκη σεισμικών δεδομένων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπυρίδων Μπέλλας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί πετρέλαιο ή αέριο». Σημειωτέον ότι τα περί αερίου επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, με την αίσθηση ότι η κοινοπραξία θα αναζητήσει κοίτασμα φυσικού αερίου να γίνεται πιο έντονη.

«Δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Ήπειρο»

Τοποθέτηση έγινε και από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκο, ο οποίος είχε κάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αφού ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Ήπειρο («έχουμε κάποιες γεωλογικές παγίδες που μπορεί να έχουν πετρέλαιο» είπε), υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό στάδιο είναι το ενδιάμεσο –μεταξύ, δηλαδή, της ολοκλήρωσης των σεισμικών ερευνών και της ενδεχόμενης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το ενδιάμεσο στάδιο, όπως είπε, πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μια μελέτη ανάλυσης ρίσκου και μια μελέτη κοινωνικού οφέλους. Έμφαση έδωσε γενικότερα στην ανάγκη να εμπλέκονται οι πολίτες ουσιαστικά στις διαδικασίες διαβούλευσης.

Όσο για τη συσχέτιση σεισμών και παραγωγής υδρογονανθράκων, τοποθετήσεις έγιναν από τους καθηγητές Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο. Ο κ. Παπαζάχος, αφού επαλήθευσε τη συσχέτιση, εκτίμησε ότι σε μια σεισμογενή περιοχή, σαν την Ήπειρο, περισσότερο πρέπει να ανησυχεί «η φυσική σεισμικότητα και όχι η όποια επαγόμενη σεισμικότητα».

Σχετικά με τα οφέλη, περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην τοπική οικονομία της περιοχής των Ιωαννίνων, με επίκεντρο την γεωφυσική σεισμική έρευνα που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα με διαχειρίστρια εταιρεία την ισπανική Repsol σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas.

Τα οφέλη για την περιοχή

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την προετοιμασία και την εκτέλεση των εργασιών της δοκιμαστικής γραμμής που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Ζίτσας, έχουν ως τώρα απασχοληθεί περίπου 180 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 140 αποτελούν εγχώριο εργατικό δυναμικό. Σημειώνεται ότι στην ΣΜΠΕ  για το έργο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πολλαπλασιαστής της απασχόλησης κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 4,2 , δηλαδή για κάθε άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται 2 έως 3 έμμεσες, ενώ για κάθε ένα ευρώ εισόδημα που δημιουργείται από τους υδρογονάνθρακες προκύπτουν επιπλέον ένα έως δύο ευρώ εισόδημα, για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, από τη φορολογία των εταιρειών εξόρυξης ένα ποσοστό 5% θα κατευθύνεται στην περιφέρεια Ηπείρου και ένα ποσοστό 20% θα κατατίθεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΚΑΓ) για την εξασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.Στην Καβάλα, για παράδειγμα, αξιοποιούνται οι υδρογονάνθρακες πάνω από 37 χρόνια. Στην Καβάλα εισρέουν κάθε χρόνο περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία. Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαβάνονται και οι μισθοί περίπου 400 εργαζομένων οι οποίοι είναι σε ποσοστό 95% ντόπιοι. Άλλοι τομείς οι οποίοι ευνοούνται είναι η παροχή υπηρεσιών, οι μεταφορές, οι προμήθειες, οι ενοικιάσεις, τα ξενοδοχεία (συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.).

Τέλος, θα ενισχυθεί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ενώ σε τεχνολογικό επίπεδο θα αποτελέσει ευκαιρία για τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ώστε να προτείνουν/συμμετέχουν σε νέα ερευνητικά προγράμματα. π.χ. το ΤΕΙ Καβάλας συνεργάζεται ενεργά με την εταιρεία εξόρυξης∙ η εταιρεία εξόρυξης έχει προσλάβει 94 απόφοιτους του ΤΕΙ Καβάλας. Ταυτόχρονα προσφέρονται ευκαιρίες για την πρακτική εξάσκηση 102 φοιτητών, παρέχεται εργαστηριακός εξοπλισμός, υποτροφίες κλπ.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, του Π. Τζαφέρη, 25/1/2018]