ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η προσέλκυση επενδύσεων, η πρόοδος που έχει καταγραφεί έως σήμερα σχετικά με την διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού κλίματος, το έργο ανάπλασης του Ελληνικού και βέβαια τα προβλήματα που ταλανίζουν τους επενδυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενότητας “Tο νέο παραγωγικό μοντέλο: πυλώνες και στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων” του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι υπάρχει πολύ δύσκολος δρόμος για την ολοκλήρωση του προγράμματος. “Διατρέχουμε κίνδυνο όλοι να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με το πρόγραμμα, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό. Το τελευταίο αυτό κομμάτι θα είναι και το πιο δύσκολο διότι αγγίζουμε θέματα σε σχέση με βαθιές και ριζωμένες συνήθειες. Το θέμα της ΔΕΗ είναι ταμπού. Αγγίζοντάς το προκαλούμε πολύ ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Ήταν πολύ σημαντικό γεγονός η επιτυχία που είχε η ανταλλαγή των ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα.”

Τόνισε ότι στόχος είναι το καλοκαίρι του 2018 η ολοκλήρωση και η έξοδος της οικονομίας από το πρόγραμμα. “Είχαμε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που στηριζόταν υπέρμετρα στον δανεισμό, στις πολύ χαμηλές εξαγωγές και υψηλές εισαγωγές. Προέκυψε κρίση ανταγωνιστικότητας” σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταφορών με ορόσημο την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την επικείμενη ολοκλήρωση της αποκρατικοποίηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development σημείωσε ότι ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες προκειμένου να αναστραφεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη θεραπεία του σοκ και σημείωσε ότι η συνεισφορά της Lamda Development στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το Ελληνικό, ανέφερε πως θα προσελκύσει περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες, με μεγάλα οφέλη για όλη την Αττική. Η επένδυση θα υλοποιηθεί, όπως είπε, με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλον και την αρχαιολογική κληρονομία. “Θα είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο παγκοσμίως. Σχεδιάζουμε 6 ουρανοξύστες που αντιστοιχούν σε 15 πολυκατοικίες, απελευθερώνοντας 25 στρέμματα γης” σημείωσε.

Ο Γιώργος Λινάτσας, διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group σημείωσε ότι δεν είναι βιώσιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ιδίως τη στιγμή που η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για το διπλάσιο πλεόνασμα. “Η χώρα το 2020 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Χώρα με τόσο μεγάλο πλεόνασμα δεν μπορεί να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία” είπε.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από πέντε χρόνια. Τόνισε ότι η Ελλάδα πάσχει από έλλειμμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% για μία δεκαετία, με τη χώρα να έχει ανάγκη από δεκάδες δισ. ευρώ ξένων και άμεσων επενδύσεων ώστε η ανάκαμψη να επιστρέψει.

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος, Senior advisor της Oaktree Capital management ανέφερε ότι παρά την μακρά ύφεση, η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει τμήμα των ξένων επενδύσεων, οι οποίες έχουν κατευθυνθεί, ως επί το πλείστον στη δευτερογενή αγορά. Ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν αντανάκλαση στο ΑΕΠ.

Ο Αντώνης Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος της Intralot ανέφερε ότι μιλώντας για επενδύσεις, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών, το Ελληνικό παραμένει μακέτα. “Δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ. Διότι ξαφνικά η αρχαιολογία βρήκε αρχαία στην έκταση όπου προσγειώνονταν αεροπλάνα. Κι επειδή ο δασάρχης είπε ότι υπάρχει δάσος” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αργή απονομή της δικαιοσύνης, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν προαπαιτούμενα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Κεραστάρης.

Ο Aziz Francis, Managing director της Brook Lane Capital ανέφερε ότι το ρίσκο του Grexit εξακολουθεί να απασχολεί τους διεθνείς επενδυτές, παρότι αυτό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά. Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας task force με στόχο την ενθάρρυνση και επιτάχυνση των επενδύσεων.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Δ. Δελεβέγκου, 5/12/2017]